Tăriceanu despre o suspendare a premierului: Constituţia nu vorbeşte "în mod deschis" despre aceasta
alte articole
Cunoscut ca apărător al politicienilor certaţi cu legea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă seară, la B1 TV, că trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta va determina, probabil, o criză politică, o suspendarea a acestuia nefiind prevăzută "în mod deschis" de Constituţie.
"În primul rând o astfel de acuzaţie, sigur care nu este practic nouă, cee ce este nou e trimiterea în judecată, este o acuzaţie foarte gravă. Cred că astfel de acuzaţii trebuie bine cântărite când e vorba de premierul ţării. Acest lucru poate crea o criză politică majoră. Spun acest lucru deoarece de multe ori s-a întâmplat ca acuzaţii insuficiente să fie infirmate în instanţă. În cazurile curente poate consecinţele nu sunt atât de grave, (...) dar aici trebuie să fie extrem de mult profesionalism atunci când vorbim de acuzaţii împotriva premierului, nu pentru că e mai sus de lege, ci pentru că se poate crea o criză politică. (...) Trebuie să ţinem cont şi ca prim ministrul are o legitimitate dată de alegeri, de vot.
Probabil vom întra într-o criză politică, fără doar şi poate este nevoie ca actuala coaliţie de guvernare să se reunească şi să vorbească despre această problemă", a declarat Tăriceanu.
Întrebat dacă, în opinia sa, preşedintele Iohannis se va prevala de articolul din Constituţie care îi dă dreptul să suspende un membru al Guvernului, dacă a fost trimis în judecată, pentru a-l suspenda pe premier, Tăriceanu a precizat că şeful statului are dreptul să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe primul ministru, căci acesta are "o altă calitate" care-l distinge de restul membrilor cabinetului iar Constituţia nu vorbeşte "în mod deschis" despre această posibilitate.
"Dacă preşedintele îşi propune să profite de acest lucru s-ar putea să forţeze demisia premierului, într-un fel sau altul, nu neapărat prin suspendare, dar este un demers periculos. Sau preşedintele aşteaptă reacţia premierului care trebuie să-şi asume şi responsabilităţi într-o situaţie uzuală. Nu am avut precedente de acest fel în România, nu este o situaţie uşoară", a spus Tăriceanu.
Tăriceanu a mai spus că, în cazul în care premierul va alege să demisioneze sau va fi suspendat, preşedintele Iohannis ar trebui "să respecte rezultatul alegerilor din 2012, care este bazat pe USL, pe coaliţia care este acum la guvernare: PSD, ALDE şi UNPR", precizează B1.
Reamintim că premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În aceste condiţii, Opoziţia a cerut demisia acestuia, arătând că suntem singura ţară din lumea civilizată condusă de un premier trimis în judecată.
Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu s-a remarcat prin faptul că, aproape invariabil, a făcut front comun cu politicienii acuzaţi de corupţie. Ultimul politician în apărarea căruia a sărit şeful Senatului este primarul Capitalei, Sorin Oprescu, arestat preventiv pentru luare de mită.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.