Tăriceanu sare în apărarea lui Sorin Oprescu: "justiţia are probleme grave"

Arestat pentru luare de mită, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a găsit un apărător în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Cunoscut pentru alocuţiunile sale incendiare la adresa instituţiilor anticorupţie, şeful Senatului acuză "nepotriviri în derularea acţiunilor DNA" şi susţine că , în momentul de faţă, justiţia "are probleme grave".
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
07.09.2015

Arestat pentru luare de mită, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a găsit un apărător în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Cunoscut pentru alocuţiunile sale incendiare la adresa instituţiilor anticorupţie, şeful Senatului acuză "nepotriviri în derularea acţiunilor DNA" şi susţine că , în momentul de faţă, justiţia "are probleme grave".

"Aş putea să mă transform în detectiv amator şi să găsesc tot felul nepotriviri în derularea acţiunilor DNA care au dus la arestarea preventivă a primarului Oprescu: flagrantul nu a fost flagrant, aparatul de bruiere a telefoanelor nu a fost găsit, dacă DNA a întocmit de 2 ani dosare penale pe numele lui Oprescu, pentru ce a aşteptat atât, dacă Oprescu a luat mită 1 milion de euro în mai multe tranşe, aşa cum declară un denunţător aflat în cercetare penală. Din nou, de ce a aşteptat DNA atâta vreme?", susţine Tăriceanu, citat de Realitatea.net.

Tăriceanu mai acuză că "fostul preşedinte Traian Băsescuşi camarila sa nu prea sunt deranjaţi de DNA şi îşi fac planuri să revină la putere" şi reaminteşte opiniei publice că, în nenumărate rânduri s-a pronunţat de nenumărate ori "împotriva telejustiţiei, împotriva presiunilor mediatice care anulează practic prezumţia de nevinovăţie."

"Ce să mai facă un judecător, când suspectul e deja condamnat de presă şi mai ales de opinia publică profesionist manipulată spre o anumită concluzie?", adaugă Tăriceanu, opinând că justiţia, în momentul de faţă, are "probleme grave".

"Ca preşedinte al Senatului, ca preşedinte de partid şi ca senator am încercat să pun pe lista priorităţilor clasei politice rezolvarea unor probleme grave din Justiţie. Sunt probleme semnalate de politicieni, dar mai ales de magistraţi şi avocaţi în cadrul unor întâlniri organizate de Biroul Permanent al Senatului în lunile mai şi iunie. Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile şi abuzurile unor magistraţi şi interferenţa neavenită în actul de Justiţie a unor instituţii din afara autorităţii judecătoreşti. Cazul Rarinca şi nenumăratele procese pierdute de statul român la CEDO stau mărturie în acest sens. Sprijinul din partea altor partide pentru acest demers a fost firav. Unii sunt complici şi alţii sunt timoraţi. Politicienii care se bucură atunci când un adversar politic, chiar nevinovat, ajunge prin dosarele DNA ar trebui să se gândească că abuzurile unor magistraţi s-ar putea repeta şi în cazul aliaţilor politici", adaugă şeful Senatului.

În încheiere, preşedintele Senatului, care, reamintim, şi-a făcut un punct de onoare din a se opune încuviinţării cererilor de arestare preventivă formulate de DNA pe numele unor senatori, lansează o invitaţie la negociere partidelor parlamentare, pentru adoptarea unui program legislativ de urgenţă "pentru soluţionarea gravelor probleme din Justiţie."

"Doresc să fie limpede: lupta anticorupţie trebuie continuată, dar nu e admisibil că stabilitatea în funcţii înalte şi reputaţia politicienilor să atârne de declaraţiile vreunui denunţător aflat, eventual, în penitenciar şi care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă. Am în ultima vreme sentimentul că sistemul democratic parlamentar, care ar trebui să conducă ţara, a fost practic înlocuit de unele instituţii de forţă ale statului, ceea ce este inadmisibil. De aceea repet: partidele au obligaţia să soluţioneze urgent problemele Justiţiei pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora şi pentru stabilitatea democratică a ţării", încheie Tăriceanu.

Reamintim că Primarul Capitalei a fost reţinut în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, şi şi-a petrecut noaptea în arest. Duminică noaptea, Oprescu a fost arestat prevenit pentru 30 de zile. Iniţial s-a susţinut că primarul a fost prins în flagrant, ulterior surse judiciare, citate de digi24.ro, au declarat că primarul Sorin Oprescu ar fi primit mită acasă, iar ulterior a fost oprit în trafic de anchetatori, aceştia descoperind banii inscripţionaţi asupra edilului.

De altfel, potrivit referatului DNA, Oprescu s-ar fi întâlnit pe holul instituţiei cu denunţătorul său şi l-a întrebat: "Erau marcaţi (banii n.r.)?"

Conform DNA, Oprescu a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea sa trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor