DNA trece Prutul. Laura Codruţa Kovesi pleacă la Chişinău

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, va întreprinde, săptămâna viitoare, o vizită de lucru în Republica Moldova săptămâna viitoare la invitaţia premierului, Chiril Gaburici, relatează Hotnews.

Vizita a fost solicitată în contextul în care premierul Chiril Gaburici a anunţat mai multe iniţiative anticorupţie, printre care şi impulsionarea reformării instituţiilor de ocrotire a normelor de drept - Procuratura Generală, Comisia Naţională de Integritate, Centrul Naţional Anticorupţie, reiese dintr-un comunicat al Guvernului de la Chişinău iar invitaţia ar fi fost făcută în cadrul unei discuţii telefonice pe care Gaburici a avut-o cu Victor Ponta.

"Suntem foarte determinaţi să luptăm cu corupţia la toate nivelurile, iar România este un exemplu pozitiv pentru Republica Moldova, la acest capitol. De aceea, credem că anume discuţiile directe cu şefa DNA şi prezentarea practicilor eficiente de luptă cu corupţia din România va încuraja autorităţile noastre să fie mai ferme în acţiunile pe care urmează să le întreprindă, pentru a combate fenomenul corupţiei din toate sistemele", a declarat Chiril Gaburici, în timpul discuţiei telefonice cu omologul său român.

Laura Codruţa Kovesi se va întâlni la Chişinău cu directorul CNA, Viorel Chetraru, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, ministrul Afacerilor Interne, Oleg Bălan, precum şi alţi responsabili din domeniu.

În perioada următoare, Republica Moldova va fi vizitată de o echipă de experţi condusă de fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, în prezent - consilierul Preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, care are experienţă în implementarea reformelor şi combaterea corupţiei la toate nivelurile, se mai arată în comunicatul guvernului de la Chişinău.

Reamintim că Republica Moldova a fost zguduită în ultimii ani de uriaşe scandaluri de corupţie, care au stârnit nemulţumirea confraţilor noştri de peste Prut. La începutul acestei luni, zeci de mii de persoane au cerut în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, protestând faţă de abuzurile actualei guvernări.

Protestatarii au cerut restituirea necondiţionată a miliardului de euro jefuit de guvernanţi, demisia necondiţionată a conducerii Procuraturii, CNA, CNI, CSJ, Curţii de Apel Chişinău, instanţelor din capitală, Consiliul Concurenţei, Serviciului Vamal şi iniţierea procesului real de reformare a acestor instituţii, renunţarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertăţii presei prin adoptarea amendamentelor legislative coercitive la adresa jurnaliştilor şi prin strategii mafiote de a elimina de pe piaţă posturi de televiziune incomode.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne