Taiwanul realege preşedintele care se opune apropierii de China Comunistă
alte articole
Preşedintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a câştigat al doilea mandat în alegerile de pe 11 ianuarie. Acest lucru trimite un semnal clar către Partidul Comunist Chinez că alegătorii taiwanezi sprijină un preşedinte care nu doreşte o apropiere de China comunistă.
Tsai a atras atenţia lumii în ianuarie anul trecut, când a respins observaţiile liderului chinez Xi Jinping despre planurile de „reunificare” a Taiwanului şi Chinei, insistând că poporul taiwanez nu va accepta niciodată de bună voie reunificarea cu Beijingul. Tsai a insistat că ameninţarea unei invazii chineze a Taiwanului „creşte în fiecare zi”.
Preşedintele Taiwanului a câştigat clar în faţa a doi candidaţi în alegerile de sâmbătă: Han Kuo-yu sprijinit de partidul rival - Kuomintang, partidul fondatorului Taiwanului, generalul naţionalist Chang Kai Shek - şi James Soong, din partea partidului "Oameni mici pe primul loc" (OMPL).
Cu aproape toate voturile numărate, Han, principalul contracandidat, a recunoscut înfrângerea în faţa lui Tsai.
Prin câştigarea unui nou mandat, Tsai a dat o lovitură serioasă partidului KMT, care a condus Taiwanul cea mai mare parte a istoriei sale de naţiune cvasi-independentă de China comunistă.
Han, candidatul KMT, a făcut presiuni pentru legături mai prietenoase cu Beijingul, promiţând creşterea economiei.
Liderul comunist chinez Xi Jinping şi oficialii de Partid au adoptat o linie deosebit de dură împotriva lui Tsai de la învestirea ei din 2016.
Refuzul ei de a aproba afirmaţia Chinei potrivit căreia Taiwanul este doar o provincie rebelă l-a determinat pe Xi să sugereze că Beijing-ul ar putea constrânge reunificarea Taiwanului cu forţa, dacă este necesar.
SUA are un tratat cu Taiwan care permite acordarea de ajutor în cazul unei invazii. Beijingul a avertizat puterile străine că, dacă vor interveni în relaţia sa cu Taiwanul, vor trebui să înfrunte armata chineză.
Tsai nu a câştigat doar alegerile - luând aproape 58% din voturi, ci a câştigat în faţa celor doi adversari ai săi o victorie răsunătoare.
Evoluţia era oarecum previzibilă după tulburările care zguduie oraşul Hong Kong, fosta colonie britanică, în urma încercării regimului comunist de la Beijing de a introduce legislaţie care să şunteze sistemul juridic moşteni de la britanici.
Rezultatul obţinut de partidul care o sprijină pe Tsai în parlament este, de asemenea, esenţial pentru preşedintele taiwanez, care s-ar putea găsi în situaţia de a lucra cu un parlament ostil, lucru care i-ar putea îngreuna considerabil evoluţia. Însă primele rezultate ale alegerilor sugerează că partidul ei îşi va păstra majoritatea.