Taiwanul realege preşedintele care se opune apropierii de China Comunistă

Tsai Ing-wen câştigă o victorie răsunătoare în alegerile prezidenţiale
Tsai Ing-wen câştigă o victorie răsunătoare în alegerile prezidenţiale (Getty Images)

Preşedintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a câştigat al doilea mandat în alegerile de pe 11 ianuarie. Acest lucru trimite un semnal clar către Partidul Comunist Chinez că alegătorii taiwanezi sprijină un preşedinte care nu doreşte o apropiere de China comunistă.

Tsai a atras atenţia lumii în ianuarie anul trecut, când a respins observaţiile liderului chinez Xi Jinping despre planurile de „reunificare” a Taiwanului şi Chinei, insistând că poporul taiwanez nu va accepta niciodată de bună voie reunificarea cu Beijingul. Tsai a insistat că ameninţarea unei invazii chineze a Taiwanului „creşte în fiecare zi”.

Preşedintele Taiwanului a câştigat clar în faţa a doi candidaţi în alegerile de sâmbătă: Han Kuo-yu sprijinit de partidul rival - Kuomintang, partidul fondatorului Taiwanului, generalul naţionalist Chang Kai Shek - şi James Soong, din partea partidului "Oameni mici pe primul loc" (OMPL).

Cu aproape toate voturile numărate, Han, principalul contracandidat, a recunoscut înfrângerea în faţa lui Tsai.

Prin câştigarea unui nou mandat, Tsai a dat o lovitură serioasă partidului KMT, care a condus Taiwanul cea mai mare parte a istoriei sale de naţiune cvasi-independentă de China comunistă.

Han, candidatul KMT, a făcut presiuni pentru legături mai prietenoase cu Beijingul, promiţând creşterea economiei.

Liderul comunist chinez Xi Jinping şi oficialii de Partid au adoptat o linie deosebit de dură împotriva lui Tsai de la învestirea ei din 2016.

Refuzul ei de a aproba afirmaţia Chinei potrivit căreia Taiwanul este doar o provincie rebelă l-a determinat pe Xi să sugereze că Beijing-ul ar putea constrânge reunificarea Taiwanului cu forţa, dacă este necesar.

SUA are un tratat cu Taiwan care permite acordarea de ajutor în cazul unei invazii. Beijingul a avertizat puterile străine că, dacă vor interveni în relaţia sa cu Taiwanul, vor trebui să înfrunte armata chineză.

Tsai nu a câştigat doar alegerile - luând aproape 58% din voturi, ci a câştigat în faţa celor doi adversari ai săi o victorie răsunătoare.

Evoluţia era oarecum previzibilă după tulburările care zguduie oraşul Hong Kong, fosta colonie britanică, în urma încercării regimului comunist de la Beijing de a introduce legislaţie care să şunteze sistemul juridic moşteni de la britanici.

Rezultatul obţinut de partidul care o sprijină pe Tsai în parlament este, de asemenea, esenţial pentru preşedintele taiwanez, care s-ar putea găsi în situaţia de a lucra cu un parlament ostil, lucru care i-ar putea îngreuna considerabil evoluţia. Însă primele rezultate ale alegerilor sugerează că partidul ei îşi va păstra majoritatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe