China, Rusia, Iran execută exerciţii navale pe fundalul creşterii tensiunilor cu SUA

Portavionul Type 001A CV-17 după lansarea sa la şantierul naval Dalian, China, în 2017. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
27.12.2019

Mai multe rapoarte privind activitatea navală pe o arie care se întinde din strâmtoarea Taiwanului până la Marea Oman s-au referit la o intensificare a tensiunilor geopolitice în regiunea Indo-Pacific, către sfârşitul anului, a informat Reuters.

China tocmai a tranzitat, joi, cu noul său portavion strâmtoarea Taiwan, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Taiwan.

Activitatea militară navală intensificată a avut loc vineri, când China, Iranul şi Rusia au efectuat un exerciţiu naval de război în Marea Oman.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Chinei, Wu Qian, a declarat jurnaliştilor, joi, că Beijingul va trimite un distrugător cu rachete ghidate pentru exerciţii.

Se presupune că manevrele vor dura până la începutul săptămânii viitoare.

"Exerciţiul, care va începe sâmbătă, va fi primul astfel de exerciţiu trilateral, Teheran încercând să impulsioneze cooperarea militară cu Beijing şi Moscova, pe fondul sancţiunilor economice fără precedent aplicate de administraţia Trump.

Vizitele reprezentanţilor marinei ruse şi chineze s-au intensificat în Iran în ultimii ani.

Purtătorul de cuvânt al armatei iraniene, generalul Abolfazl Shekarchi, a declarat că manevrele comune ce vizează promovarea "securităţii regionale" se vor extinde până la Marea Oman.

"Evenimentul este considerat un răspuns la manevrele recente ale SUA efectuate împreună cu aliatul său regional Arabia Saudită”, a declarat AP.

Wu a susţinut că exerciţiul este un „schimb militar normal” între cele trei ţări şi respectă toate protocoalele internaţionale.

Exerciţiul va avea loc în Marea Omanului, care se învecinează cu Strâmtoarea Hormuz, pe unde trece 20% din petrolul extras pe glob.

Strâmtoarea este una dintre cele mai sensibile zone din lume datorită cantităţii mari de ţiţei transportat.

Iranul ameninţă în mod ciclic cu închiderea rutei de transport, lucru care ar arunca în aer preţul ţiţeiului şi ar genera un haos economic de proporţii. SUA deţine în zonă o forţă navală importantă, cu care menţine deschise rutele de transport şi care contrabalansează agresivitatea Iranului, în creştere.

Manevrele au loc într-un moment în care relaţia dintre Washington şi Teheran se află la cote scăzute. În septembrie, se presupune că Iranul ar fi atacat două combinate petroliere ale companiei saudite Aramco la Abqaiq şi Khurais, în estul Arabiei Saudite, cu rachete de croazieră şi drone.

O luptă pentru putere este de asemenea în curs de desfăşurare în regiunea Indo-Pacific, unde China, Iranul şi Rusia au format o alianţă pentru a contesta supremaţia maritimă a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor