Tailanda: Ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi
alte articole
Criza politică din Tailanda, unde premierul a dizolvat pe 9 decembrie Parlamentul, anunţând alegeri anticipate în februarie 2014, face victime din nou. Zeci de protestatari au fost răniţi joi în timpul unor noi confruntări cu forţele de ordine, care au intervenit pentru a dispersa mulţimea ce încerca să împiedice depunerea unor candidaturi pentru alegerile anticipate din februarie. În faţa presiunii manifestanţilor, membrii comisiei electorale au fost evacuaţi cu un elicopter, transmite France Presse.
Ciocnirea a fost violentă. Forţele de securitate tailandeze au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care încercau să pătrundă cu forţa pe un stadion din Bangkok unde se desfăşura procesul de depunere a candidaturilor pentru alegerile anticipate din februarie, contestate puternic de opoziţie şi de o parte din popor.
În urma confruntării, 32 de persoane au fost spitalizate, printre care un manifestant aflat în stare gravă, rănit la cap, cel mai probabil de un glonţ, a declarat pentru France Presse, Supan Srithamma, oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii.
Trei poliţişti au fost de asemenea răniţi în timpul protestelor de joi, unul dintre ei fiind împuşcat în braţ:
"Manifestanţii nu sunt paşnici şi neînarmaţi aşa cum pretindeau", a declarat vicepremierul Surapong Tovichakchaikul, într-un mesaj televizat, acuzându-i pe protestatari că încearcă să îi intimideze pe responsabilii comisiei electorale.
De altfel, mai mulţi membri ai comisiei electorale au fost evacuaţi cu elicopterul de pe stadionul unde se desfăşurau înscrierile la alegeri, după ce acesta a fost blocat de protestatari.
Valul de proteste din Tailanda a început luna trecută, după ce partidul de guvernământ a încercat să treacă o lege de amnistie controversată, care, potrivit criticilor, ar fi avut ca scop anularea pedepsei ex-premierului Thaksin, care este fratele actualului premier, Yingluck Shinawatra. Prin votarea legii amnistiei, lui Thaksin, care este acuzat de corupţie şi abuz de putere, i s-ar permite să se întoarcă fără impunitate în ţară, din Dubai, unde locuieşte de cinci ani în exil auto-impus. Deşi Senatul a respins proiectul de lege, în încercarea de a pune capăt protestelor, totuşi ele au luat amploare, iar tensiunea a crescut când peste 100.000 de persoane au mărşăluit în capitala Bangkok.
Thaksin a fost înlăturat de la putere de armată, în 2006. El a fost acuzat de maşinaţiuni pentru abolirea Monarhiei, corupţie şi abuz de putere. Fostul premier a fost apoi găsit vinovat într-un proces de corupţie, fiind condamnat la doi ani de închisoare.
Protestele sunt promovate de grupuri naţionaliste şi monarhiste, grupuri de activişti din sud şi de Partidul Democrat, care este prima forţă de opoziţie.
Amplele mişcări de protest au determinat-o pe Yingluck Shinawatra, actualul premier al Tailandei, să dizolve Parlamentul la începutul lui decembrie şi să anunţe alegeri anticipate în februarie 2014. Opoziţia, care nu a mai câştigat însă un scrutin în Tailanda de peste 20 de ani, a anunţat că va contesta alegerile şi a cerut înlocuirea Guvernului cu un "Consiliu al Poporului".
Actuala criză politică este cea mai severă după cea din 2010, soldată cu 90 de morţi şi o intervenţie a armatei. Pentru moment, armata tailandeză, element cheie în ţara cu regim de monarhie constituţională, care a cunoscut în jur de 18 tentative de lovitură de stat din 1932 şi până în prezent, refuză să se alăture vreunei părţi în conflict.
În asemenea condiţii, situaţia politică continuă să rămân instabilă, chiar dacă tensiunea politică este mai puţin intensă decât la începutul lui decembrie, când 5 persoane au fost ucise şi cel puţin 200 rănite în urma ciocnirilor între susţinătorii guvernului şi opozanţii săi.
Pentru a "tempera" manifestaţiile, în Tailanda se aplică o lege ce reglementează "măsuri de securitate speciale", prin care poliţia are puteri extinse: poate bloca drumuri, interzice adunări, impune stare de asediu etc.