Rusia şi China extind comerţul în domeniul produselor IT

(photos.com)

În timp ce relaţiile dintre Occident şi Rusia se agravează, Kremlinul a convenit să lărgească gama de produse software distribuite Chinei, iar în schimb va primi un număr mai mare de servere chineze, sisteme de stocare şi alte produse IT, a anunţat ministrul rus al Comunicaţiilor şi Mass Media, Nikolai Nikiforov, luni.

Acordul este menit să ajute Rusia să înlocuiască produsele IT americane pierdute în urma sancţiunilor impuse de Occident asupra Moscovei din cauza agresiunii împotriva Ucrainei.

În urma întâlnirii de la Beijing cu ministrul chinez al Industriei şi IT, Miao Wei, şi cu şeful administraţiei mass media a Chinei, Cai Fuchao, Nikiforov a transmis că cele două ţări au cerut ”un model transparent multilateral pentru administrarea resurselor de internet cruciale”.

Anunţul este văzut drept un semn că Rusia şi China ar putea colabora pe viitor în domeniul supravegherii cibernetice.

Schimbările au loc la un an după ce fostul agent NSA, Edward Snowden, a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale Statelor Unite, care au alarmat Rusia care a devenit îngrijorată de ameninţările care pot fi aduse de folosirea software-ului occidental.

Orice acord bilateral viitor în domeniul securităţii ar putea aduce beneficii dezvoltatorilor ruşi de software anti-virus, precum Kaspersky Lab, care îşi extinde produsele pe piaţa asiatică, dar care a fost exclus de Beijing de pe lista cu furnizorii de servicii de securitate online.

Pe fondul îngrijorărilor din domeniul securităţii, oficialii chinezi au adoptat recent o poziţie dură împotriva companiilor IT străine. În iulie, Beijingul a deschis o investigaţie anti-monopol asupra practicilor utilizate de Microsoft şi ar putea interzice folosirea sistemului de operare Windows 8 pe toate computerele noi ale guvernului.

Conducerea Chinei a mai pus presiune şi pe băncile din ţară, forţându-le să nu mai folosească servere IBM, potrivit Bloomberg.