Corina Creţu, în mijlocul unui scandal de proporţii. Comisarul european se apără

Comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, se află în mijlocul unui scandal de proporţii. Site-ul politico.eu a publicat joi un articol din care reiese că aproape jumătate din echipa comisarului a demisionat în timpul primului ei an de mandat din cauza obiceiurilor de lucru ale acesteia.
Corina Creţu
Corina Creţu (Epoch Times România)

Actuali şi foşti colaboratori descriu un birou în dezordine din cauza plecării, printre alţii, a şefului de cabinet, a adjunctului acestuia şi a directorului de comunicare, scrie politico.eu, citat de Agerpres.

Această fluctuaţie neobişnuit de mare — 8 din 19 colaboratori din cabinetul propriu plecaţi în 12 luni — survine în urma îngrijorărilor legate de programul de lucru lejer al comisarului, dar şi de tendinţa ei de a combina vizitele oficiale cu călătoriile de plăcere şi de a cere personalului să-i rezolve treburi personale, cum ar fi să-i ducă rufele la spălătorie, să-i cumpere alimente sau să facă pe şoferul pentru membri de familie, scrie sursa citată.

Câţiva colaboratori au plecat pentru că s-au temut că nu o vor putea apăra, adaugă Politico. Personalul a devenit atât de îngrijorat că Creţu îşi ia prea mult timp liber, încât şeful de cabinet de atunci a avertizat-o să nu-şi scrie în program "timpul comisarului" sau "fără întâlniri", pentru că ar putea părea suspect. Politico relatează că a discutat cu 11 foşti şi actuali membri ai cabinetului Corinei Creţu, mulţi dintre ei refuzând să vorbească oficial despre revolta staffului.

Un exemplar al agendei personale a comisarului pe ultimele 12 luni, obţinut de Politico, ar arăta că, frecvent, nu au existat întâlniri în zilele de luni, joi şi vineri. Surse din personal spun că un program deschis înseamnă că de regulă Corina Creţu nu lucra în acest timp. Comisarul spune că timpul "blocat" în programul ei era "pentru citit". "Nu fac shopping. Niciodată nu lucrez mai puţin de 10 la 8 ore într-o zi", declară ea.

Dintre cei 28 de comisari europeni, Corina Creţu are una dintre cele mai mari rate de absenţă la şedinţele săptămânale ale Colegiului comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele, scrie Politico.

Corina Creţu, un politician de 48 de ani care a lucrat pentru scurt timp ca jurnalist în tinereţe, afişează o atitudine de nepăsare faţă de regulile Comisiei, care a alimentat frustrările unor membri ai cabinetului său, mai spun sursele citate de publicaţie. De pildă, spun foşti şi actuali angajaţi, Corina Creţu fuma în birou, sfidând interdicţia existentă în instituţie. "Toată lumea îi spunea: Nu puteţi face asta, dar ea răspundea: În România, un ministru poate să facă ce vrea", povesteşte un ex-colaborator, citat de Politico.

Deranjul de la cabinetul său i-ar putea crea dureri de cap preşedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care a promis că va reforma birocraţia de la Bruxelles pentru a o face mai receptivă faţă de preocupările publicului şi mai eficientă în reglementare şi administrare.

Politico aminteşte că Corina Creţu a fost numită de Victor Ponta, fostul prim-ministru care a demisionat luna trecută şi este acuzat de fapte de corupţie, şi că soţia fostului premier este una dintre prietenele cele mai apropiate ale Corinei Creţu. Conform unor surse, Corina Creţu le-a declarat celor din staff că intenţionează să candideze pentru o funcţie publică în ţara sa în viitor.

"În calitate de şef al politicii regionale a UE, Creţu nu are în responsabilitate unul dintre portofoliile cele mai proeminente ale Comisiei. Ea a înaintat puţine propuneri legislative. Cu toate acestea, supervizează cheltuirea a peste 350 miliarde de euro pe proiecte de dezvoltare economică în regiunile sărace din statele Uniunii, în perioada 2014-2020, adică aproximativ o treime din bugetul comunitar", scrie Politico.

Publicaţia relatează că până acum nu au existat plângeri oficiale despre comportamentul său ori anchete despre problemele de staff, conform unei purtătoare de cuvânt a Comisiei. Corina Creţu "este un membru solid al echipei Juncker şi face o treabă grozavă în calitate de comisar european pentru locuri de muncă şi creştere economică", a afirmat Margaritis Schinas.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, Corina Creţu şi-a apărat obiceiurile de lucru, declarând că are un program profesional şi plin de deplasări. "Am vizitat 24 de state, supervizez toate programele operaţionale", a declarat ea pentru Politico. "Prefer să am mai puţine întâlniri şi să fiu mai bine pregătită decât să am mai multe întâlniri şi să nu ştiu ce spun", a explicat ea. A refuzat însă să răspundă la întrebările legate de nemulţumirile staffului pentru că le-a cerut să-i rezolve treburi personale. "Nu aş dori să mă cobor la un asemenea nivel. Nu este corect", a replicat ea.

Colaboratorii mai spun şi că erau frecvent nevoiţi să rearanjeze programul comisarului după ce aceasta anula întâlniri, pe motivul că nu este "o persoană matinală". Ca răspuns la o anchetă detaliată, noul său şef de cabinet, Nicola De Michelis, a invocat "intensitatea" programului comisarului ca motiv pentru fluctuaţia ridicată a personalului, declarând că plecările sunt normale atunci când creşte volumul de muncă.

"Am plecat pentru că aveam stiluri de lucru diferite, iar ea avea nevoie de cineva care să se poată plia mai bine pe activitatea ei", a declarat fostul său director de comunicare Dragoş Bucurenci, care a demisionat în iulie, după ce, spun surse, s-a arătat îngrijorat că nu o va putea apăra în presă pe tema programului de călătorii.

Mikel Landabaso, care i-a fost şef de cabinet, a plecat în septembrie după dezacorduri legate de lipsa de rigoare a agendei de lucru şi de felul în care comisarul îşi petrecea timpul în deplasările oficiale, afirmă sursele, în timp ce Landabaso neagă aceste afirmaţii.

Gabriel Onaca, fostul adjunct al şefului de cabinet, s-a transferat la DG Regio cu Landabaso în septembrie din cauza, spun sursele, epuizării provocate de programul de lucru haotic şi a treburilor personale pe care le avea de rezolvat pentru comisar.

Alţi colaboratori de rang mai mic au plecat şi ei în ultimul an din cauza problemelor legate de obiceiurile de lucru ale Corinei Creţu, afirmă sursele, referindu-se la asistenţi administrativi şi la şoferul comisarului.

Corina Creţu a dat vina pentru această fluctuaţie de personal pe urgenţa formării unui cabinet după preluarea portofoliului, precizând că nu a avut timp să verifice toate angajările. "Ei nu sunt alegerea mea. Sunt alegerea serviciului de personal. Cu unii oameni nu am putut lucra. A trebuit să concediez o persoană", a explicat ea.

O deplasare oficială de 4 zile în insula Reunion din luna mai s-a prelungit într-o vacanţă de 10 zile cu soţul său, omul de afaceri român Ovidiu Rogoz, conform agendei obţinute de Politico, comisarul recunoscând, după insistenţe, ca şi-a prelungit şederea, dar afirmând că a plătit din buzunarul propriu pentru restul de zile.

În săptămâna cu 20 iulie, programul Corinei Creţu arată că a avut doar trei întâlniri în afara celor obligatorii pentru comisari, cum ar fi reuniunile săptămânale ale colegiului.

Asistenta sa de multă vreme, Arina Stoenescu — care a locuit cu Corina Creţu şi, conform unor surse, făcea şi munca în gospodărie, pe lângă îndatoririle oficiale — a revenit în România în aprilie, din motive personale. Însă, contactată de Politico, ea a negat că ar fi rezolvat treburi personale pentru comisar.

Înlocuitoarea ei, Aida Băjenaru, fostă gardă de corp a ex-premierului român Adrian Năstase, a primit aceleaşi îndatoriri, dar a avut permisiunea să-şi ia una-două zile de concediu neoficial pe lună pentru a compensa orele suplimentare, au declarat sursele. Aida Băjenaru a refuzat să comenteze.

Asistenta administrativă Margo Espino, angajată cu contract, a acceptat o scădere de salariu pentru a se muta de la cabinetul Corinei Creţu la DG Regio, urmându-l pe Landabaso, 'pentru oportunităţi de carieră', după cum a explicat ea pentru Politico.

Corina Creţu se apără pe Facebook

"De dimineaţă primesc telefoane de la oamenii din echipa mea, şocaţi de atacul fără precedent şi fără nici o bază reală, apărut în Politico. Din respect pentru adevăr, pentru echipa mea şi mă refer aici atât la cabinetul meu, cât şi la colegii din DG Regio şi, nu în ultimul rând, din respect faţă de cei care îmi urmăresc în mod constant activitatea, am decis să fac următoarele precizări:

Primul an de mandat s-a caracterizat printr-o agendă extrem de încărcată, cu foarte multe întâlniri şi misiuni de lucru în statele membre. Spre exemplu: până în prezent, am vizitat 24 de ţări, am avut întâlniri oficiale cu peste 40 de preşedinţi regionali, am participat la peste 10 dezbateri în Parlamentul European, în cadrul Comisiilor de specialitate sau în sesiuni plenare, la Strasbourg şi am participat la 6 reuniuni ale Consiliilor de Miniştri dedicate politicii de coeziune. Agenda mea publică reflectă această intensitate a angajamentelor.

Aşa cum am promis la începutul acestui mandat, toate programele operaţionale ale FEDR pentru 2014-2020 au fost adoptate. Pe parcursul acestui an, eu şi echipa mea ne-am concentrat asupra acestui obiectiv şi astăzi sunt mândră de ceea ce am realizat. Dispunem acum de pachete de investiţii solide, axate pe performanţă, pentru a ajuta regiunile şi oraşele să realizeze obiectivele UE în materie de creştere economică şi creare de locuri de muncă.

Acest început bun mă face să sper ca şi anii ce vor urma vor fi cel puţin la fel, dacă nu chiar mai buni, fiindcă aceste programe vor avea cu siguranţă un impact substanţial în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Intenţionez să menţin acest ritm şi anul viitor pentru a asigura implementarea acestor programe, în teritoriu, cât mai repede.

Sunt mândră să am o echipă de profesionişti cu experienţe şi realizări remarcabile. Împreună, am reuşit să avem rezultate deosebite în acest an. Schimbările de personal în cabinetele comisarilor nu sunt excepţionale, în special în primul an de mandat, atunci când mulţi realizează că ritmul de activitate este mult mai alert decât şi-au imaginat atunci când au acceptat această provocare.

Doresc însă să vă asigur pe toţi că onestitatea şi integritatea au stat la baza întregii mele activităţi, în ultimii 25 de ani şi că nu voi abdica niciodată de la aceste principii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne