Suspans pe Codul Fiscal. Urmează zile de foc cu reprezentanţii Comisiei Europene

Codul Fiscal ar putea fi finalizat în Parlament până la finalul lunii în curs, însă nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.06.2015

Codul Fiscal ar putea fi finalizat în Parlament până la finalul lunii în curs, însă nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, a declarat luni ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de capital.ro.

"Avem şansa să încheiem în această lună în Parlament Codul Fiscal, dar nu va fi aprobat decât cu acordul Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi al Băncii Mondiale. Este foarte important ca acest Cod să fie agreat de partenerii noştri internaţionali pentru a-i da consistenţă şi credibilitate", a precizat Teodorovici.

Teodorovici a mai precizat că se aşteaptă ca la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, din 14 iulie, să se anunţe că România este din nou în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi are şanse să îl încheie cu succes, şi că va încheia anul cu bugetul în ţintele de deficit asumate.

Potrivit Agerpres, Teodorovici a mai anunţat că o misiune a Comisiei Europene pentru evaluarea situaţiei economiei româneşti va sosi marţi la Bucureşti, în timp ce misiunea Fondului Monetar Internaţional va veni pe 15 iulie, în funcţie de rezultatul discuţiilor dintre autorităţile române şi Comisia Europeană.

Reamintim că proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvernul Ponta a fost privit cu scepticism de experţii internaţionali. La începutul acestei luni, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România, Guillermo Tolosa declara că proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reuşi să se încadreze în ţintele de deficit stabilite cu instituţiile financiare internaţionale pentru 2016.

El a precizat că discuţiile din cadrul misiunii tehnice, care au avut loc la finalul lunii mai, au mers bine, însă FMI aşteaptă de la Guvernul României decizii care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei viitoare, astfel încât să se poată modifica proiecţia asupra deficitului şi să se încadreze în ţinte, pentru ca programul să continue cu succes.

Tolosa a mai declarat că au existat discuţii intense şi în ceea ce priveşte reformele structurale:

"Am văzut ceva progrese în ceea ce priveşte preţul la energie şi situaţia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost recent luate nişte decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este în mijlocul preocupărilor noastre, are pierderi mari şi credem că trebuie să avem o înţelegere profundă de ce există aceste pierderi şi să se ia măsuri pentru a rezolva problemele", a precizat reprezentantul FMI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor