Ponta se laudă cu înflorire economică. "Aţi fost călăul capitalului românesc", îi dă replica Orban

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.06.2015

Premierul Victor Ponta s-a prezentat marţi în Camera Deputaţilor, la solicitarea grupului parlamentar PNL, la o dezbatere cu tema "Starea economiei româneşti".

În faţa colegilor săi deputaţi, premierul a susţinut că, sub guvernarea sa, România s-a "refăcut după distrugerea economică şi socială din 2010 - 2011", cu o "creştere medie de 3% în ultimii ani" şi de 4,2% în primul trimestru din 2015, fiind astfel pe primul loc în UE la acest capitol, relatează hotnews.

În condiţiile în care, nu demult, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea faţă de stabilitatea financiară şi sustenabilitatea finanţelor publice ale României ca urmare a adoptării noului Cod Fiscal şi a reducerilor de TVA anunţate de guvernul Ponta, premierul a declarat astăzi că o rată de creştere economică "de peste 3%, chiar 4% devine un obiectiv posibil" iar România poate încheia programul 2008-2013 cu un grad de absorbţie a fondurilor europene între 65% şi 80%.

Când preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea i-a atras atenţia premierului că i se termină timpul alocat pentru discurs, premierul a profitat de ocazie pentru a-i persifla pe predecesorii săi:

"Dacă aş fi fost în guvernul Boc terminam într-un minut, că nu aveam despre ce să vorbesc", dar ca şef al "guvernului USL sunt foarte multe lucruri de spus", a comentat Ponta, adăugând că s-a reuşit plata in totalitate a împrumutului extern contractat de guvernul Boc.

În contextul în care liberalii vor depune vineri o moţiune de cenzură împotriva Guvernului său, Ponta a opinat că România se confruntă cu trei provocări, în prezent: "populismul", folosit ca "singura armă împotrivă unei economii performante", instabilitatea politică şi tensiunile regionale.

Şeful grupului liberal din Camera Deputaţilor, Ludovic Orban, i-a dat replica premierului, gratulându-l pe acesta cu apelativul "viitor fost prim ministru".

"Ar fi trebuit să vorbiţi un minut. Aţi fost în guvernul Boc, dl Ponta, aţi fost în anul de graţie 2009 în care s-a luat creditul la FMI. Probabil nu vă aduceţi aminte pentru că activitatea dvs era aproape zero", a spus liberalul, care i-a reamintit acestuia că gradul de îndatorare a României a crescut de când a ajuns el prim ministru.

Mai mult, peste 8,6 milioane de români se află sub pragul sărăciei, risc de sărăcie şi excluziune socială, a adăugat Ludovic Orban, acuzându-l pe Ponta că a fost "călăul capitalului românesc."

Liberalul a mai arătat că peste 370.000 de firme s-au închis şi peste 78.000 de firme au intrat în insolvenţă, iar investiţiile publice au scăzut sistematic: cu 6,7% în 2014 şi cu 30,7% în primul trimestru din acest an faţă de perioada similară a anului trecut.

"Nici prietenii dumneavoastră chinezii nu mai vin să investească în România şi fug de ea ca de dracu", a concluzionat liberalul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor