Reprezentantul FMI: "Am descoperit că va apărea un gol semnificativ la venituri în 2016"

FMI recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă pentru a acoperi golul generat la buget începând de anul viitor, a declarat reprezentantul rezident în România, Guillermo Tolosa
Guillermo Tolosa reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.06.2015

FMI recomandă Guvernului să ajusteze măsurile de relaxare fiscală din proiectul Codului Fiscal, întrucât tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu va fi suficientă pentru a acoperi golul generat la buget începând de anul viitor, a declarat reprezentantul rezident în România, Guillermo Tolosa, potrivit Mediafax.

"Discuţiile din cadrul misiunii tehnice au mers bine, am făcut progrese mari în a înţelege situaţia fiscală, am descoperit însă că va apărea un gol semnificativ la venituri în 2016. Credem că ţintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a fi capabil să-şi atingă obiectivele", a afirmat Tolosa, prezent la Euromoney Conferences.

Reprezentantul FMI a mai arătat că deficitul bugetar în 2016 este considerabil şi a estimat că proiectul de Cod Fiscal în forma actuală va trebui revizuit semnificativ, întrucât doar prin tăierea cheltuielilor pentru compensarea măsurilor nu se va acoperi golul creat. Totodată, Tolosa a sugerat că unele măsuri ar trebui revizuite sau chiar eliminate.

"Pentru ca programul să continue cu succes, FMI aşteaptă de la Guvernul României îmbunătăţiri viitoare, astfel încât să poată fi modificată proiecţia asupra deficitului şi Guvernul să se încadreze în ţinte." a declarat Guillermo Tolosa.

Deficitul anticipat pentru anul 2016 este în jur de 3%.

Reprezentantul FMI a atins şi problema liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi a problemelor de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.

"Am văzut ceva progrese în ceea ce priveşte preţul la energie şi situaţia companiilor de stat din sectorul energiei, unde au fost luate recent nişte decizii. Cu certitudine, sectorul de energie este în mijlocul preocupărilor noastre, are pierderi mari şi credem că trebuie să avem o înţelegere profundă de ce există aceste pierderi şi să se ia măsuri pentru a rezolva problemele. (...) Recomandăm Guvernului să întreprindă studiile şi analizele necesare pentru a restabili viabilitatea acestor companii (Oltenia şi Hunedoara – n.r.) pentru că acum sunt compromise", a afirmat Tolosa.

Reamintim că cel de-al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

În acest context, o misiune tehnică formată din reprezentanţii FMI, CE şi Banca Mondială s-a aflat la Bucureşti în perioada 19-26 mai, având întrevederi cu reprezentanţii Guvernului, Parlamentului şi ai Băncii Naţionale. Discuţiile au vizat măsurile de relaxare fiscală prevăzute în proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor