Surse: Procurorii DNA ridică documente de la Ministerul Finanţelor.
alte articole
UPDATE: Ministerul Finanţelor susţine că DNA nu face percheziţii ci a venit să ridice documente solicitate anterior, vizând verificări ale Corpului de control al ministerului la Loteria Română.
”În legătură cu informaţiile apărute în mass media referitoare la aşa-zise percheziţii DNA la Ministerul Finanţelor Publice, MFP face următoarele precizări: DNA nu face percheziţii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ci a solicitat unele documente referitoare la verificările efectuate de Corpul de Control al Ministrului la C.N. Loteria Română. Solicitarea a fost făcută în data de 28 septembrie a.c., prin intermediul unei adrese scrise. Precizăm că solicitarea de documente de către DNA este o practică obişnuită şi subliniem că Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia DNA toate documentele solicitate”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de B1 TV.
Postul tv citat mai precizeaza că, potrivit surselor sale, solicitarea DNA ar fi fost formulată în urmă cu mai mult timp, dar ministerul Finanţelor ar fi refuzat să pună la dispoziţia procurorilor actele cerute.
***
Procurorii DNA ridică miercuri mai multe documente de la sediul Ministerului Finanţelor, potrivit unor surse, citate de B1 TV.
Conform respectivelor surse, acţiunea are legătură cu un dosar care priveşte Loteria Română, verificările fiind efectuate în contextul în care Ministerul Finanţelor a refuzat să trimită procurorilor anticorupţie un raport al corpului de control al ministerului care viza Loteria Română.
Cel mai probabil este vorba despre un dosar aflat în stare incipientă.
Reamintim că în aprilie a.c., Rise Project informa că procurorii au blocat conturile Loteriei, pentru venituri din jocuri de noroc fără licenţă, loteria fiind anchetată penal pentru un presupus prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, după ce a făcut afaceri cu firme conectate la un fost ofiţer STASI şi cu George Copos.
În acelaşi dosar, erau urmărite penal trei companii private cu acţionariat grecesc: Lotrom, Intracom şi Intralot. Procurorii calculaseră, la momentul respectiv, un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, Loteria fiind suspectată că a făcut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “păcănele”, pe care le-a înregistrată drept joc de tip "video-loterie", joc taxat diferit.
Procurorii spun că în acest caz prejudiciul se ridică la 463.373.647 de lei.
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici.
"Guverne peste Guverne, miniştri peste miniştri au stat conectaţi la banii de la Loteria Română, companie care, în România, "a ajuns pe mâna unor şmecheri ai diferitelor Guverne şi este o vacă de muls numai bună pentru partidele politice", comenta situaţia de la Loterie jurnalistul Rareş Bogdan, adăugând că în timpul guvernării Ponta, pe afacerile de la loterie a pus mâna deputatul (fost PSD) Sebastian Ghiţă, prin interpuşi.
Loteria a fost în centrul unor controverse şi anul trecut. În octombrie 2014, hotnews informa că Loteria Română le plăteşte lunar grecilor de la Intralot între 3 şi 4 milioane de lei doar pentru întreţinerea sistemului loteristic în baza unor acte adiţionale la un contract expirat în 2013 şi intrat în atenţia DNA.
Ministrul Finanţelor de la vremea respectiv, Ioana Petrescu declara că motivul pentru care la fiecare trei luni se mai încheie un act adiţional este că Loteria nu ar fi fost în stare să opereze singură şi a dat asigurări că situaţia este mult mai bună.
"Este o situaţie mult mai bună", a dat asigurări ministrul. Întrebată dacă a fost chemată la DNA pentru a da explicaţii, Ioana Petrescu a răspuns: "Nu şi nu văd de ce ar trebui să fiu".