Surprizele Noului An. Eliberarea lui Voiculescu, la un pas de a deveni realitate
alte articole
Oricât de incredibil ar părea, Dan Voiculescu este efectiv la un pas de eliberare. Pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti se află dosarul în care mogulul a contestat sentinţa de 10 ani primită pentru spălare de bani în cazul fraudării Institutului de Cercetări Alimentare. Marţi, 6 ianuarie, este ziua cea mare. Dacă va fi admisă contestaţia în anulare, patronului trustului Intact va fi pus imediat în libertate.
Avocaţii lui Voiculescu au depus, pe 18 august, o contestaţie în anulare - o cale extraordinară de atac, rar utilizată, care constată doar vicii de procedură. În cazul în care instanţa o găseşte întemeiată, se retrimite dosarul la instanţa de fond pentru rejudecare, dar patronul Antenelor va fi eliberat deîndată.
Contestaţia a fost admisă în principiu de un complet format din Dan Lupaşcu şi Viorica Costiniu, soţia judecătorului Florin Costiniu, care este condamnat la închisoare cu suspendare de Curtea Supremă în dosarul senatorului Cătălin Voicu.
Dosarul a ajuns ulterior pe masa aceluiaşi Dan Lupaşcu şi a Isabellei Tocan, care, l-a primul termen de judecată, pe 9 decembrie, nu au ajuns la o concluzie comună. După mai bine de 6 ore şi 30 de minute de deliberări, cei doi judecători - Dan Lupaşcu şi Isabelle Tocan - nu s-au înţeles în privinţa admiterii sau respingerii contestaţiei în anulare în cazul lui Voiculescu.
Potrivit presei, Dan Lupaşcu a dorit rejudecarea cazului, în timp ce Isabelle Tocan a optat pentru închiderea acestuia. Procesul se va relua marţi, pe 6 ianuarie, cu un complet de divergenţă, astfel că un al treilea judecător va analiza dosarul şi va trebui să încline în mod decisiv balanţa într-un sens sau celălalt.
Acest al treilea judecător, cel în mâinile căruia se află de fapt soarta lui Voiculescu, este Cornelia Corina Dăescu - fost procuror DIICOT cunoscută pentru deciziile controversate luate de-a lungul carierei.
Potrivit b1.ro, în 2006, în calitate de procuror, şi-a dat acordul ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească ţara. A instrumentat, de asemenea, dosarul "Cocaină pentru VIP-uri" şi a schimbat încadrarea juridică în cazul lui Ion Ion Ţiriac, din trafic în consum de droguri, scăpându-l de o pedeapsă cu închisoarea.
În noiembrie 2013, a fost repartizată la Secţia II Penală a Curţii de Apel Bucureşti, unde a primit responsabilitatea de a rezolva două mari dosare de corupţie - cel al retrocedărilor ilegale, în care sunt inculpaţi baronii PSD, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, şi în care decizia este amânată de ani de zile, din diverse cauze, dar şi pentru efectuarea de suplimente de expertize, şi cel al fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov.
Amintim că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, l-au condamnat pe Dan Voiculescu în ziua de 8 august la 10 ani de închisoare, pentru spălare de bani şi prejudicierea statului român cu 60 de milioane de euro, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetării Alimentare.
În urma sentinţei, urmează să fie recuperat şi prejudiciul creat în acest dosar, iar în acest sens, instanţa a dispus o serie de măsuri asiguratorii pe averea familiei Voiculescu şi confiscarea unor bunuri mobile şi imobile aparţinând atât lui Dan Voiculescu, cât şi celor două fiice ale sale, Camelia şi Corina Voiculescu.
Însă prejudiciul cauzat de Voiculescu şi complicii săi se dovedeşte dificil de recuperat. Deşi a pus sechestru pe clădirile Grivco (printre care şi sediul Antenei 3), ANAF nu a reuşit să le valorifice şi susţine că nu are instrumentele legale în vederea administrării acestor imobile.