Miza enormă a OUG de renunţare la doctorat. Prisăcariu îi disecă trecutul lui VV Ponta

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Ordonanţa de urgenţă pentru renunţarea la doctorat adoptată recent - se pare că este exclusiv pentru Victor Ponta - a avut o miză enormă. Dacă premierul era declarat plagiator până să apuce să renunţe la diplomă, îşi pierdea calitatea de avocat, a dezvăluit jurnalistul Cătălin Prisăcariu pe blogul său personal.

Amintim că premierul Ponta nu putea renunţa la titlul de doctor în drept fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual, astfel că a dat, în ultima şedinţă de Guvern din acest an, o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea la titlul de doctor, fără nicio explicaţie.

"Cu un doctorat plagiat, Ponta Victor Viorel a fost, timp de şapte ani, universitar (doi ani lector şi alţi cinci ani conferenţiar). Activitate de pe urma căreia a câştigat 200.000 RON. Acelaşi doctorat plagiat i-a mai adus lui Ponta Victor Viorel o calitate: cea de avocat. Din care actualul premier a câştigat 1.560.000 RON şi, în 2012, când a lichidat cabinetul de avocatură, s-a ales cu două apartamente (de minimum 150.000 de euro fiecare) şi un Fiat. În total, deci, din cariera universitară şi cea de avocat (ambele posibile datorită unui doctorat care s-a dovedit a fi un plagiat grosolan), Ponta a câştigat peste 700.000 de euro (vreo 400.000 de euro bani gheaţă, restul de 300.000 de euro în apartamente)", a arătat jurnalistul.

Însă, în opinia lui Prisăcariu, nu numai câştigurile financiare sunt importante. Aproape zece ani, între 2003, când şi-a obţinut doctoratul, şi 2012, când revista Nature a dezvăluit plagiatul, Victor Ponta "a pozat într-un tânăr intelectual de succes" - "intelectual cu doctorat, cu carieră universitară şi în avocatură. Un tânăr care promitea să fie viitorul luminos politic al patriei.

Revenind, la cum i-a influenţat doctoratul cariera de avocat lui Ponta, jurnalistul a arătat că, în 2005, când a devenit avocat, actualul premier era deja doctor în drept (din 2003). Baroul Bucureşti spune, pe propriul site, că Ponta a devenit avocat prin decizia 644 din 7 ianuarie 2005.

La acea dată (ca şi acum, de altfel), în avocatură se putea intra fără examen (un examen complicat şi cu mulţi candidaţi pe loc, mai ales în Bucureşti) dacă, de exemplu, aveai o vechime de magistrat (procuror sau judecător) de minimum zece ani. Ponta, însă, nu îndeplinea această condiţie: s-a retras din magistratură după numai şase ani de activitate ca procuror (1995-2001). Legea, însă, mai oferea o portiţă: devenea avocat, la cerere, dar fără examen, orice doctor în drept. Or, cum deja ştim, Ponta deţinea deja, în 2005, de vreo doi ani calitatea de doctor.

"De care a uzat (conform surselor mele) pentru a deveni avocat după insuccesul lui Adrian Năstase la prezidenţiale, în toamna lui 2004. Dacă vă întrebaţi de ce o informaţie care ar trebui să fie publică (cum a fost admis Ponta Victor Viorel în Baroul Bucureşti) circulă doar "pe surse", răspunsul e simplu: pentru că Ponta Victor Viorel este protejat atât de instituţii publice, cât şi de instituţii private, care refuză să ofere această informaţie. Astfel: în 2012, departamentul de comunicare al Guvernului a refuzat să-i comunice României Libere cum a intrat Ponta în avocatură iar Baroul Bucureşti, de asemenea, a ţinut secretă această informaţie", a dezvăluit Prisăcariu.

"Este evident, deci, acum, cât de mare este miza OUG semnate de Ponta la sfârşitul lui 2014 (prin care se prevede că un deţinător de doctorat poate renunţa la acest titlu, ceea ce nu era posibil până acum): renunţarea voluntară la un titlu de doctorat împiedică o anchetă care să ducă la un verdict de plagiat. În cazul unui verdict oficial de plagiat, titlul de doctor este retras. Şi, în consecinţă, tot ce a produs acel doctorat poate fi retras. În cazul lui Ponta, doctoratul plagiat a produs o carieră de avocat şi una de universitar, cu beneficiile materiale (şi nu numai) aferente. Ambele cariere trebuie oprite. Iar beneficiile derulării imorale şi ilegale ale celor două cariere trebuie returnate. Măcar cele materiale: 700.000 de euro. Despre cele morale nu vorbim, Ponta nu a deţinut niciodată morală, nu are ce înapoia", a fost concluzia acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne