Mărieş, despre modificarea Legii recunoştinţei: Ordonanţa este cinică şi bulversează revoluţionarii
alte articole
În ultimele zile ale anului, Guvernul a modificat Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989, precizând că beneficiază de recunoştinţa statului român numai persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluţiei din 1989.
Guvernul a introdus un nou titlu pentru eroi, respectiv "Luptător cu rol determinant", pentru care trebuie eliberat un nou certificat de revoluţionar acordat celor care "în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei din 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi aparat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului".
Celor care deţin în prezent titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite" le vor fi eliberate noi certificate pentru obţinerea titlului de "Luptător cu Rol Determinant", dacă îndeplinesc condiţiile stabilite de lege şi au avizul unei comisii parlamentare. Această comisie va înainta şefului statului propunerile de atribuire a acestui titlu.
Domnul Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, a avut amabilitatea de a răspunde întrebării reporterului Epoch Times în legătură cu oportunitatea şi conţinutul ordonanţei de modificare a Legii recunoştinţei.
Teodor Mărieş: "În 25 de ani am văzut de foarte multe ori Guvernul adoptând ordonanţe şi făcând proiecte legate de Revoluţia din decembrie 89 şi în general de revoluţionarii din cele patru categorii: urmaşii eroilor martiri, răniţii, reţinuţii şi luptătorii cu merite deosebite.
Din punctul meu de vedere această ordonanţă este cinică. Comportamentul guvernanţilor în ultimii 25 de ani faţă de revoluţionari a fost de cele mai multe ori incorect, dar această ordonanţă mi se pare cinică deoarece bulversează revoluţionarii tocmai în preajma sărbătorilor pe de o parte, iar pe de altă parte nu duce la rezolvarea problemelor aşa cum motivează expunerea.
Comportamentul guvernanţilor în ultimii 25 de ani faţă de revoluţionari a fost de cele mai multe ori incorect, dar această ordonanţă mi se pare cinică deoarece bulversează revoluţionarii tocmai în preajma sărbătorilor pe de o parte, iar pe de altă parte nu duce la rezolvarea problemelor aşa cum motivează expunerea.
Prima dată "au greşit" pe data de 17 decembrie, când în urmă cu 25 de ani la Timişoara se murea pentru libertate, în 21 au reparat "greşeala" asumându-şi-o, iar în 30 decembrie - o zi emblematică pentru comunişti, alungarea regelui Mihai în 30 decembrie 1947 -, din nou vin şi dau această orodonanţă care, în opinia mea, are multe articole ce nu sunt constituţionale. Sperăm că CCR va fi sesizată şi va îndrepta erorile legislative.
Cu riscul de a mă repeta, spun că cinismul este fără margini. Cei care au dat aviz şi au votat această ordonanţă nu cunosc nici măcar gramatica limbii române. Este o bătaie de joc la adresa celor care şi-au pus viaţa în pericol şi dacă instituţiile statului român nu recunosc sacrificiile făcute în decembrie 89, cu repercusiuni grave asupra revoluţionarilor, CEDO confirmă inclusiv prin ultima decizie dată în luna octombrie în cazul celor 34 de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie, că aceştia au rămas marcaţi cu traume grave pentru restul vieţii.
Cerem de urgenţă premierului României să retragă această ordonanţă care nu îl onorează din niciun punct de vedere. Dacă Guvernul nu înţelege să retragă ordonanţa, această problemă nu poate fi rezolvată decât printr-o mediere a preşedintelui României, pentru că Domnia Sa este cel care în final va semna decretul.
Să se greşească în 17, să se repare greşeala în 21, dar să se facă o nouă greşeală şi în 30 decembrie mi se pare prea mult. Oare cei vinovaţi de crimele din decembrie 89 doresc o nouă răzbunare la un sfert de veac de la Revoluţie? Poate că da."