OUG-ul lui "Dottore" naşte controverse. Cărtărescu: Legea nu e plastilină

Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Scriitorul Mircea Cărtărescu, candidat la premiul Nobel pentru literatură în 2015, denunţă modificarea Legii Educaţiei printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât cei care vor să renunţe la titlul de doctori să o poată face fără nicio explicaţie.

"Să nu acceptăm practica modificării legilor ca să-i scape de puşcărie sau de ruşine pe unul sau pe altul. Legea nu e plastilină. Cât timp legea nu serveşte comunităţii ci unor particulari, nu ne putem numi un stat civilizat", scrie pe contul său de Facebook, Mircea Cărtărescu, el însuşi profesor doctor la Universitatea Bucureşti.

Declaraţia celebrului scriitor vine în contextul în care, în ultima şedinţă de Guvern din acest an, premierul Victor Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite renunţarea la titlul de doctor, fără nicio explicaţie. De această prevedere beneficiază în mod direct chiar premierul, în contextul în care acesta nu putea renunţa până acum la titlul de doctor în drept fără să recunoască plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru furt intelectual.

Într-o postare ulterioară, Mircea Cărtărescu îndemna la semnarea unei petiţii împotriva acestei modificări intitulată:"NU modificării legii educaţiei care va face posibil ca doctorii să poată renunţa la titlul de doctor."