Surpriză, surpriză! Ce se ascunde într-un meteorit găsit în Antarctica?

Oameni de ştiinţă descoperă în interiorul unei roci fragmentul mic al unei comete formate departe de Soare în urmă cu 4.560 milioane de ani.
Un meteorit conservă un mic fragment de cometă
Un meteorit conservă un mic fragment de cometă (Larry Nittler / NASA)

Imaginaţi-vă pentru un moment cum este să muşcaţi dintr-o bomboană de ciocolată şi să găsiţi ceva neaşteptat în interior. Ei bine, ceva asemănător a experimentat o echipă internaţională atunci când a descoperit, pentru prima dată, fragmentul unei comete în interiorul unui meteorit.

La Paz 02342 este un meteorit primitiv nemetalic format la începutul istoriei sistemului nostru solar.

Meteoritul La Paz 02342 (chondrites carbonic) găsit în Antarctica a îndeplinit funcţia de capsulă pentru conservarea unui material fragil format în regiuni depărtate de Soare cu peste 4.560 milioane de ani în urmă. Rezultatele, publicate în jurnalul Nature Astronomy, pot oferi indicii despre formarea sistemului solar.

După un studiu de trei ani asupra meteoritului La Paz 02342, din colecţia Antarctica a NASA, cercetătorii au ajuns la concluzia că în interiorul acestuia există un fragment mic de cometă.

Secţiunea meteoritului "La Paz 02342"
Secţiunea meteoritului "La Paz 02342" (CSIC / Carnegie)

La Paz 02342 este compus dintr-un amestec neobişnuit de materiale organice, silicaţi amorfi şi cristalini, sulfaţi de sodiu, sulfuri şi granule presolare (presolar grains), acestea din urmă transformându-se în stele, care îmbogăţesc materialele originale ale sistemului nostru solar. Pentru analiză a fost utilizat, printre alte instrumente, un spectrometru de masă a ionilor secundari (nano-SIMS) al Carnegie Institution of Washington (SUA), care permite eşantionarea electronică la scara nanometrică.

“Multe obiecte din sistemul solar au o compoziţie foarte diferită de cea a meteoriţilor cu care suntem obişnuiţi. Meteoriţii chondrites carbonici, precum La Paz 02342, constituie o moştenire fosilă de la crearea planetezimalelor", explică cercetătorul Josep Maria Trigo, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale al Consiliului Superior de Cercetare Ştiinţifică (CISC), care lucrează la Institutul de Studii Spaţiale din Catalonia (IEEC) şi coordonează studiul.

La Paz 02342
La Paz 02342 (Carles Moyano-Cambero)

Granule presolare transformate în stele

„Asteroidul strămoş al acestui chondrite carbonic a suferit o modificare apoasă, dar, din fericire nu a fost totală şi nici omogenă, ceea ce a făcut să se păstreze proprietăţile unice ale acestuia, inclusiv bogăţia în granule presolare", explică cercetătorul.

„Studiul nostru ajunge la concluzia că acest fragment minuscul încorporat este format nu numai din gheaţă, dar, de asemenea, din materiale procesate din mediul interstelar, unde a fost iradiat cu raze cosmice de mare energie, proces în care s-au creat minuscule bucăţele de sticlă cunoscute sub numele de GEMS (Glass with Embedded Metal and Sulfides, pentru acronimul său în limba engleză)", explică cercetătorul.

Meteoriţii chondrites carbonici provin din corpuri de tranziţie între asteroizi şi comete, care, având în vedere dimensiunile, mai puţin de o sută de kilometri, nu s-au topit sau au suferit diferenţieri chimice interne ca planetele.

Materialele care formează aceste obiecte sunt adesea fragile şi rareori supravieţuiesc tranzitelor de zeci de milioane de ani, care le transportă din corpurile lor mamă până pe orbita Pământului şi, în cazul în care o fac, se fragmentează şi se volatilizează la intrarea în atmosferă la viteze hipersonice, relatează agenţia SINC.

Tocmai din acest motiv, materiale ca cele descoperite sunt extrem de rare şi au fost identificate doar rareori, sub formă de micrometeoriţi.

Mostrele studiate de echipa ştiinţifică a CSIC provin de la Centrul Spaţial Johnson al NASA. Astfel, cercetătorii au acces la specimene unice, putându-le selecta pe cele care nu au fost supuse unui metamorfism de contact termic sau unei alterări apoase extreme.

Articol ştiinţific de referinţă: A cometary building block în a primitive asteroidal meteorite. Nature Astronomy. DOI: 10.1038/S41550-019-0737-8; Larry R. Nittler, Rhonda M. Stroud, Josep M. Trigo-Rodriguez, Bradley T. De Gregorio, Conel M. O’D. Alexander, Jemma Davidson, Carles E. Moyano-Cambero y Safoura Tanbakouei.