Un meteorit explodează fără avertisment deasupra Rusiei (video)

Meteorit (Print screen YouTube)
Mioara Stoica
29.06.2018

Un meteorit a explodat joi, 21 iunie, deasupra oraşului Lipetsk, în partea de vest a Rusiei, producând pe cer un adevărat „foc de artificii”. Datorită dimensiunilor sale mici a fost imposibil să se lanseze alerta privind evenimentul.

NASA face parte dintr-un grup internaţional care se ocupă cu detectarea obiectelor cereşti, dar, în general, observă şi ţine sub control doar obiecte mai mari. Este puţin probabil ca meteoriţii cu un diametru de şapte metri sau mai mici să provoace prejudicii, motiv pentru care în general nu sunt ţinuţi sub control.

Jay Melosh, profesor de ştiinţe terestre, atmosferice şi planetare de la Universitatea Purdue, o universitate publică de cercetare din West Lafayette, Indiana (SUA), a declarat într-un comunicat: „Nu l-am văzut deoarece era mult prea mic.” [...] „Meteoritul care a explodat deasupra Celiabinsk, Rusia, în 2013 şi a provocat multe pagube la sol avea o lăţime de 20 metri.”

Potrivit surselor de la JPL Center for NEO Studies (CNEOS) de la NASA, roca a atins o viteză de 14,4 km/s şi se estimează că energia degajată în urma exploziei a fost de 2,8 kilotone. Deflagraţia a fost localizată cu ajutorul unor senzori pe care Statele Unite îi utilizează pentru a detecta testele nucleare.

Pericolul unui meteorit de aceste dimensiuni nu se măsoară în funcţie de câte clădiri sau oameni poate zdobi ci în funcţie de unda de şoc a exploziei, care poate fi comparată cu cea a unei mici explozii nucleare.

Meteoriţii de aceste dimensiuni sunt destul de comuni şi cad pe Pământ cel puţin o dată pe an. Ei reprezintă mai degrabă o oportunitate pentru colecţionari de a aduna bucăţi rămase în urma dezintegrării acestora, a spus Melosh. Deşi meteoritul s-a dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ, ar putea exista unele mici bucăţi în apropierea zonei în care a avut loc explozia.

Bucăţile de rocă proaspăt căzute pot fi folosite de colecţionari şi de către oamenii de ştiinţă şi adesea sunt căutate de adevăraţi vânători de meteoriţi.

Articol de referinţă: Meteoroid explodes over Russia without warning

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor