Un meteorit explodează fără avertisment deasupra Rusiei (video)

Meteorit
Meteorit (Print screen YouTube)

Un meteorit a explodat joi, 21 iunie, deasupra oraşului Lipetsk, în partea de vest a Rusiei, producând pe cer un adevărat „foc de artificii”. Datorită dimensiunilor sale mici a fost imposibil să se lanseze alerta privind evenimentul.

NASA face parte dintr-un grup internaţional care se ocupă cu detectarea obiectelor cereşti, dar, în general, observă şi ţine sub control doar obiecte mai mari. Este puţin probabil ca meteoriţii cu un diametru de şapte metri sau mai mici să provoace prejudicii, motiv pentru care în general nu sunt ţinuţi sub control.

Jay Melosh, profesor de ştiinţe terestre, atmosferice şi planetare de la Universitatea Purdue, o universitate publică de cercetare din West Lafayette, Indiana (SUA), a declarat într-un comunicat: „Nu l-am văzut deoarece era mult prea mic.” [...] „Meteoritul care a explodat deasupra Celiabinsk, Rusia, în 2013 şi a provocat multe pagube la sol avea o lăţime de 20 metri.”

Potrivit surselor de la JPL Center for NEO Studies (CNEOS) de la NASA, roca a atins o viteză de 14,4 km/s şi se estimează că energia degajată în urma exploziei a fost de 2,8 kilotone. Deflagraţia a fost localizată cu ajutorul unor senzori pe care Statele Unite îi utilizează pentru a detecta testele nucleare.

Pericolul unui meteorit de aceste dimensiuni nu se măsoară în funcţie de câte clădiri sau oameni poate zdobi ci în funcţie de unda de şoc a exploziei, care poate fi comparată cu cea a unei mici explozii nucleare.

Meteoriţii de aceste dimensiuni sunt destul de comuni şi cad pe Pământ cel puţin o dată pe an. Ei reprezintă mai degrabă o oportunitate pentru colecţionari de a aduna bucăţi rămase în urma dezintegrării acestora, a spus Melosh. Deşi meteoritul s-a dezintegrat înainte de a ajunge pe Pământ, ar putea exista unele mici bucăţi în apropierea zonei în care a avut loc explozia.

Bucăţile de rocă proaspăt căzute pot fi folosite de colecţionari şi de către oamenii de ştiinţă şi adesea sunt căutate de adevăraţi vânători de meteoriţi.

Articol de referinţă: Meteoroid explodes over Russia without warning