Luna lovită de un meteorit
alte articole
Coliziunea terifiantă de 56.000 mph – surprinsă de savanţii NASA, care evidenţiază pericolele catastrofale pe care le înfruntă Pământul din cauza unor meteoriţi similari – a fost provocată de o rocă spaţială care avea o greutate de 40 kg.
În ciuda dimensiunilor mici ale meteoritului – aproximativ de mărimea unui bolovan şi greutatea medie a unui băiat de 10 ani – pagubele produse au fost colosale şi explozia a avut luminozitatea unei stele cu magnitudine 4.
Dacă o astfel de coliziune ar avea loc într-un oraş de pe Pământ ar duce la crearea unui crater adânc de 20 de metri şi a unei devastatoare zone a morţii echivalentă cu 10 rachete de croazieră Tomahawk ce lovesc exact în acelaşi loc.
Experţii se tem că numărul victimelor unui astfel de scenariu pe Pământ ar fi de câteva mii.
Spre deosebire de Lună, Pământul are o atmosferă protectoare, însemnând că majoritatea resturilor spaţiale ard înainte să poată avea un impact.
Dar, uneori, meteoriţii mai mari rezistă – cel mai recent în Celiabinsk, Rusia, unde un asteroid de 20 de metri, care călătorea cu 43.000 mph pe oră a trecut prin atmosferă şi a explodat cu puterea echivalentă cu 33 de bombe atomice precum cea detonată în Hiroshima, Japonia.
Asteroidul din Celiabinsk este cel mai mare obiect natural cunoscut care a pătruns în atmosfera Pământului de la meteoritul Tunguska din 1908, care a distrus o regiune imensă, izolată, împădurită şi slab populată din Siberia.
NASA este atât de îngrijorată de posibilitatea ca un asteroid să lovească Pământul şi să pună capăt vieţii pe planeta noastră, încât a început prima etapă de proiectare a unei nave spaţiale – Double Asteroid Redirection Test (DART) – ce va fi folosită pentru a modifica traiectoria unui asteroid.
NASA lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) la realizarea acestei nave şi speră să efectueze primele teste până în anul 2022, când va încerca să redirecţioneze un asteroid care nu ameninţă Pământul.