Val de unde seismice misterioase zguduie Oceanul Indian timp de 20 de minute. Savanţii uimiţi de eveniment

(Getty Images)
Andrei Popescu
30.11.2018

Oceanul Indian a fost zguduit de unde seismice misterioase de lungă durată, care au uimit comunitatea seismologică din întreaga lume în ceea ce priveşte originea lor.

Oameni de ştiinţă şi observatori în domeniul cutremurelor au afirmat că nu au văzut ceva similar niciodată, după ce au detectat un semnal “bizar” la doar 24 km distanţă de coasta insulei franceze Mayotte, care este localizată între Madagascar şi coasta Mozambicului. În 11 noiembrie, observatorii au detectat un semnal care a durat timp de aproximativ 20 de minute. În ciuda faptului că a fost similar cu semnalele care sunt observate în mod tipic după seismele majore, totuşi nu a fost înregistrat niciun cutremur major înainte de semnalul bizar şi nimeni nu a simţit aceste unde seismice, potrivit Express.co.uk.

Goran Ekström, seismolog la Universitatea Columbia care este specializat în cutremure neobişnuite, a declarat pentru National Geographic: “Nu cred că am văzut ceva asemănător. Nu înseamnă că, în cele din urmă, cauza lor este exotică”.

Unii seismologi şi-au verificat cu îngrijorare citirile seismografelor, care le-au evidenţiat “semnale neobişnuite”, aşa cum s-a exprimat pe reţelele sociale utilizatorul matarikipax.

În mediul online, evenimentul a fost discutat de diverşi observatori în domeniul cutremurelor din jurul lumii, în condiţiile în care undele seismice din 11 noiembrie au fost simţite în Zambia, Kenya, Chile, Noua Zeelandă şi Canada şi chiar în Hawaii, adică la peste 17.700 km distanţă de micuţa insulă franceză.

Undele seismice au fost considerate şi mai misterioase după ce unii savanţi le-au definit ca fiind “monocromatice”.

Aceasta înseamnă că semnalul pe care l-au trimis undele a fost un zigzag dominat de un tip de semnal care se repetă la fiecare 17 secunde. Majoritatea cutremurelor emit unde cu diferite frecvenţe.

Anthony Lomax, consultant independent în domeniul seismologiei, a afirmat: “Este ca şi cum ai ochelari cu lentilă colorată şi acum vezi doar roşu sau ceva asemănător”.

Lomax şi-a publicat pe Twitter observaţiile, confirmând natura monocromatică a undelor.

El a scris: “SBC, ca şi alte staţii, arată un semnal monocromatic şi lung pe un interval de 17 secunde”.

Multe teorii au fost vehiculate după evenimentul din 11 noiembrie, unii susţinând că undele ar putea fi o consecinţă a unui meteorit care a lovit Pământul, iar alţii precizând că ar putea fi rezultatul unei erupţii vulcanice sub apă.

Totuşi, cercetători care lucrează pentru French Geological Survey (BRGM) consideră că este mult mai probabil ca undele să fie rezultatul unui semnal ce indică faptul că magma de sub insula vulcanică se deplasează din punctul în care se află.

Anterior, BRMG a susţinut că, începând cu mijlocul lunii iulie, insula franceză s-a deplasat cu 6 cm spre est şi cu 3 cm spre sud.

Alţi experţi au declarat că undele seismice ar putea fi rezultatul unui cutremur lent care a trecut neobservat.

Acum savanţii vor să monitorizeze oceanul, pentru a obţine mai multe informaţii legate de undele misterioase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor