Supravieţuitoare a dramei Colectiv, după incendiul de la Piatra Neamţ: Tot corupţia i-a incendiat şi pe ei

Alexandra Furnea, victima a tragediei de la Clubul Colectiv Bucuresti din 30 octombrie 2015. (Facebook - Alexandra Furnea)
Loredana Diacu
15.11.2020

Acum cinci ani, în jur de 350 de tineri s-au trezit captivi în Colectiv, pradă flacărilor şi fumului. 27 dintre ei au murit arşi şi sufocaţi, alţi 37 au murit mai târziu în spitale, după suferinţe groaznice. Cei transferaţi în străinătate au ajuns acolo cu infecţii nosocomiale. Ani mai târziu, un alt incendiu a izbucnit devastator, într-un spital, la Piatra Neamţ, la secţia de Terapie Intensivă. Zece oameni şi-au pierdut viaţa iar alţii sunt răniţi.

Tot corupţia i-a incendiat şi pe bolnavii de Covid din Piatra Neamţ ucişi de flăcări, opinează una dintre supravieţuitoarele incendiului din Colectiv, Alexandra Furnea, tânăra care încă îşi tratează rănile cauzate de foc şi agravate de condiţiile din spitalele româneşti.

Într-o dureroasă postare pe Facebook, Alexandra cere: "Uitaţi-vă bine la imagini. Învăţaţi-le pe de rost. Priviţi-le până când sângeraţi în interior aşa cum au sângerat morţii din noaptea aceasta în timp ce erau devoraţi de vâlvătăi, cum sângerează supravieţuitorii în ţara lui 'avem tot ce ne trebuie'".

"E trecut de 1 noaptea şi singurul crâmpei de lumină din cameră este ecranul mobilului, care a rămas blocat pe fotografia de mai jos. Duhoarea veche, aceea care mi-a străpuns fiinţa în cenuşa din containerul Colectiv, mi s-a întors în nări, confecţionată de creierul meu din bestiarul de amintiri rămas în mine după 30 octombrie 2015. E amară şi volatilă, ca de plastic încins stropit cu chimicale.

Aşa miroase şi patul acesta care, pentru cineva, mamă, tată, soţ, soţie, frate, soră, copil, în loc să fie cuib de vindecare, a devenit coşciug incandescent. Dar ce mă îngrozeşte nu e miasma chinuitoare care îmi frige, din închipuire, plămânii, ci pata de sânge de pe bucata de aşternut, care a rămas neatinsă de foc. Dovada incontestabilă că pe salteaua aceea a ars de viu un om. A ars până când din el nu a mai rămas decât atât: un semn mânjit al durerii ultime - o durere necuprinsă, de nedescris. Intubat, imobilizat, neputincios, nu a izbutit nici măcar să ţipe după ajutor, dar sunt convinsă că a simţit flăcările, aşa cum le-am simţit şi eu. Le-a simţit şi s-a temut, aşa bolnav şi sedat, şi s-a rugat la Dumnezeu să nu fie aievea. Degeaba.

Uitaţi-vă bine la imagini. Învăţaţi-le pe de rost. Priviţi-le până când sângeraţi în interior aşa cum au sângerat morţii din noaptea aceasta în timp ce erau devoraţi de vâlvătăi, cum sângerează supravieţuitorii în ţara lui 'avem tot ce ne trebuie'. Tot corupţia i-a incendiat şi pe ei. Scrutaţi temeinic fotografiile şi adormiţi cu ele în gând pentru că aceasta este, de fapt, România adevărată. V-aş zice să mergeţi apoi să votaţi aşa, copleşiţi de coşmaruri, terifiaţi că următorii veţi fi voi, dar realitatea este că nu mai cred în nimeni şi în nimic în seara aceasta. Doare prea tare speranţa în ţara care tot arde de treizeci de ani încoace, fără să o poată stinge cineva.

sala de Terapie Intensiva a Spitalului din Piatra Neamt dupa incendiu (Exploviz TV Piatra Neamt)
sala de Terapie Intensiva a Spitalului din Piatra Neamt dupa incendiu (Exploviz TV Piatra Neamt)

Somez autorităţile statului român să facă acum ceea ce nu au făcut pentru noi: să transfere răniţii arşi grav în centre civilizate din Europa, să nu se ascundă după minciuni autosuficiente, să nu invoce lipsa protocoalelor ca să justifice o crimă. Să ajute, nu să înşele. Să dea o şansă, nu să condamne la moarte. Să arate că au învăţat ceva după Colectiv. Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi de România, şi să le dea forţă supravieţuitorilor. Ruşine să ne fie...", scrie pe Facebook Alexandra Furnea.

Reamintim că zece persoane au ars de vii în urma incendiului la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ şi alte şapte au fost rănite. La şefia spitalului se află Lucian Micu, fost primar al oraşului Roman, numit în funcţie de către preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene. Micu nu a mai putut candida la alegerile locale întrucât fusese declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, relatează Adevărul.

Micu a fost numit în funcţia de manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ în baza unei decizii din 28 octombrie a lui Arsene, după ce la conducerea unităţii spitaliceşti s-au perindat nu mai puţin de opt manageri în zece luni, între care şi patronul unei firme de pompe funebre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor