Super-Luna din octombrie face pereche cu o cometă într-un spectacol nocturn deosebit

Super-Luna   (Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Super-Luna din octombrie este cea mai apropiată din acest an şi face echipă cu o cometă pentru un spectacol rar de vizionare a stelelor, potrivit AP News.

A treia dintre cele patru superluni din acest an se va afla la 357.364 kilometri distanţă miercuri seara, ceea ce o va face să pară şi mai mare şi mai strălucitoare decât în august şi septembrie. Joi va ajunge la faza sa lunară completă.

Printr-o întorsătură a destinului cosmic, o cometă se află în apropiere. Descoperită anul trecut, cometa Tsuchinshan-Atlas este acum proeminentă în emisfera nordică după ce a uimit privitorii de stele din emisfera sudică.

Lumina lunii va scălda o parte din coada cometei, dar merită totuşi să o priviţi după apusul soarelui, a declarat Bill Cooke de la NASA.

„Majoritatea astronomilor urăsc luna plină pentru că lumina ei puternică încurcă observarea altor obiecte. Aşa că ne este un pic greu să ne exprimăm poetic despre ea, chiar dacă este cea mai mare Super-Lună din 2024”, a spus el într-un e-mail.

Mai bine "prindeţi" cometa, s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Dar nu vă îngrijoraţi dacă rataţi Super-Lună de joi. A patra şi ultima Super-Lună a anului va răsări pe 15 noiembrie.

Ce face ca o lună să fie atât de super?

Mai mult un termen popular decât unul ştiinţific, o Super-Lună apare atunci când o fază lunară plină se sincronizează cu o rotaţie deosebit de strânsă în jurul Pământului. Acest lucru se întâmplă, de obicei, doar de trei sau patru ori pe an şi consecutiv, având în vedere orbita ovală a lunii, care se schimbă constant.

Evident, o Super-Lună nu este mai mare, dar poate părea aşa, deşi oamenii de ştiinţă spun că diferenţa poate fi abia perceptibilă.

Cum se compară Super-Lunile?

Există un cvartet de super-luni în acest an.

Cea din august a fost la 361.970 kilometri distanţă. Cea din septembrie a fost cu 4.484 de kilometri mai aproape în noaptea de 17 septembrie spre dimineaţa următoare. O eclipsă parţială de lună s-a desfăşurat, de asemenea, în acea noapte, vizibilă în mare parte din America, Africa şi Europa, în timp ce umbra Pământului a căzut pe lună, semănând cu o mică muşcătură.

Super-Luna din octombrie este cea mai apropiată din an, la 357.364 kilometri de Pământ, urmată de Super-Luna din noiembrie, la o distanţă de 361.867 kilometri.

Oamenii de ştiinţă subliniază faptul că doar cei mai perspicace observatori pot distinge diferenţele subtile. Este mai uşor de detectat schimbarea luminozităţii - o Super-Lună poate fi cu 30% mai strălucitoare decât media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor