Director FMI avertizează: Fed-ul va zdrobi pieţele prin creşterea ratei dobânzii

Un oficial de rang înalt al FMI a avertizat că, dacă Federal Reserve va creşte rata dobânzii, pieţele de acţiuni vor primi o lovitură puternică şi va avea loc un haos financiar greu de depăşit. Pe de altă parte, Federal Reserve nu poate menţine dobânzile scăzute şi fluxul de bani injectaţi în economia americană la nesfârşit. Astfel că, în viitorul foarte apropiat, ceva trebuie să crape.
Zhu Min, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional.
Zhu Min, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional. (Captură Foto)

Zhu Min, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că prăbuşirea pieţei acţiunilor din ultimele trei săptămâni este doar o mostră a haosului financiar care va izbucni dacă Federal Reserve va creşte rata dobânzii.

Zhu Min a avertizat că investitorii şi fondurile de investiţii au mers împreună, în poziţii foarte apropiate. Pieţele de active au devenit periculos de legate unele de celelalte, intensificând efectele tuturor schimbărilor efectuate.

“Problema cheie este că lichiditatea ar putea scădea dramatic şi acest lucru sperie pe oricine”, a declarat el la o întâlnire la Davos în 2016.

“Dacă toţi acţionează împreună nu vom mai avea deloc lichiditate. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm foarte rapid”, a adăugat el.

Zhu Min a precizat că există temeri, întrucât legiuitorii încă nu înţeleg interacţiunile complexe din sistemul financiar global, unde sume imense de bani se pot deplasa peste graniţe cu viteze uluitoare.

Ceea ce a observat FMI este faptul că, în prezent, corelaţiile pieţei se apropie de un punct maxim istoric, în condiţiile în care poziţiile aliniate de pe pieţele americane de acţiuni sunt de patru ori mai mari decât media înregistrată începând cu 1932. Aceasta este o reţetă pentru probleme atunci când Fed-ul îşi înăspreşte măsurile.

“Când ratele cresc, valorile de piaţă trebuie să se adapteze”, a declarat el, conform website-ului Tru News.

În calitate de fost şef al Băncii Populare a Chinei, Zhu Min este la curent cu efectele pe care le pot cauza scurgerile de capital ale unei naţiuni. China, în mod specific, s-a confruntat cu masive scurgeri de capital, după ce regimul chinez a impus diverse forme de controale draconice asupra banilor lichizi şi diverse forme de manipulare a pieţei.

Conform unui raport publicat miercuri de Institute of Internaţional Finance din Washington, scurgerile de capital au crescut pe măsură ce investitorii străini s-au retras de pe pieţe şi în condiţiile în care companiile chineze s-au chinuit în ultimele trei luni ale anului trecut să plătească împrumuturi externe, într-un moment când yuanul a înregistrat pierderi semnificative.