RBS către investitori: vindeţi totul

Cutremurul de pe piaţa chineză a acţiunilor face revagii în întreaga lume. Royal Bank of Scotland şi-a avertizat clienţii să vândă tot, cu excepţia obligaţiunilor de calitate ridicată. În plus, banca a avertizat că noul an va fi unul cu efecte apocaliptice.
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
Andrei Popescu
13.01.2016

Royal Bank of Scotland (RBS) şi-a avertizat clienţii că 2016 ar putea fi un “an cataclismic”, prezicând că valoarea acţiunilor ar putea scădea cu o cincime iar preţurile la petrol ar putea ajunge până la 16 dolari pe baril, chiar dacă ţiţeiul nu a scăzut sub pragul de 30 de dolari în ultimii 12 ani.

Scenariul apocaliptic, descris într-o notificare trimisă de bancă clienţilor săi în 8 ianuarie, a fost oarecum susţinut de alţi doi creditori majori: Morgan Stanley a afirmat că preţul petrolului ar putea scădea la 20 de dolari pe baril, iar UBS a avertizat în privinţa unei “schimbări semnificative” pe pieţe.

Citând haosul care a cuprins pieţele chineze în primele zile de tranzacţionare ale noului an, banca şi-a redus ratingul privind expunerea pe acţiuni de la “supraponderal” la “neutru” într-o perioadă de 6 luni şi, în acelaşi timp, a redus perspectivele pieţelor în curs de formare la “subponderal”.

UBS a adăugat faptul că ciclul global de credite încă nu a atins punctul său de maxim şi că preţurile scăzute la petrol se vor traduce în cele din urmă în cheltuieli mai mari din partea consumatorilor, care în schimb vor susţine creşterea economică globală.

Între timp, RBS a susţinut în notificarea sa că nivelurile actuale de stres de pe pieţe sunt comparabile cu cele înregistrate în lunile de dinaintea izbucnirii crizei din 2008. “Vindeţi totul cu excepţia obligaţiunilor de calitate ridicată”, a declarat echipa de creditare a băncii. “Într-o sală aglomerată, ieşirile sunt mici”.

În condiţiile în care ponderea datoriei se află la nivele fără precedent, şi în contextul în care comerţul global şi împrumuturile se află pe o traiectorie descendentă, există puţine motive ca pieţele de acţiuni să fie optimiste cu privire la următoarele 12 luni, a adăugat banca, conform International Business Times.

“China a declanşat o corecţie majoră şi aceasta va genera un efect de domino”, a declarat Andrew Roberts, şeful RBS pentru cercetarea economiei şi ratelor europene. “Acţiunile şi creditele au devenit foarte periculoase.”

Roberts a adăugat că acţiunile europene şi Wall Street-ul ar putea înfrunta o scădere cuprinsă între 10 şi 20%, în timp ce lucrurile s-ar putea înrăutăţi pentru FTSE, ţinând cont de expunerea indicelui la acţiuni legate de mărfuri şi companii energetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor