Summitul G7 eşuează să relaxeze tensiunile comerciale. Trump nu susţine comunicatul final

La câteva ore după ce liderii G7 aparent au găsit termeni comun privind “comerţul bazat pe reguli”, preşedintele american a refuzat să susţină comunicatul final. Apoi, el l-a numit pe premierul canadian “necinstit şi slab”.
(De la stânga spre dreapta) preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele francez Emmanuel Macron. (Getty Images)
Andrei Popescu
10.06.2018

Liderii G7 au căzut de acord, sâmbătă, în ceea ce priveşte un comunicat final comun la sfârşitul summitului intens de 2 zile din Canada, însă preşedintele american Donald Trump a refuzat să îl susţină, l-a criticat pe premierul canadian Justin Trudeau şi a generat şi mai multă nesiguranţă în ceea ce priveşte comerţul.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat duminică faptul că, în ciuda poziţiei lui Trump, Berlinul susţine comunicatul comun acceptat de ceilalţi membri G7, potrivit Deutsche Welle.

Summitul la care au participat SUA, Germania, Franţa, Japonia, Canada, Marea Britanie şi Italia a fost unul dintre cele mai agitate, iar consensul în ceea ce priveşte comunicatul final nu a putut să rezolve neînţelegerile în domeniul comerţului, mediului înconjurător şi acordului nuclear iranian.

Premierul canadian: tarifele americane, “oarecum o insultă”

În pofida deciziei recente anunţate de Trump de a aplica tarife aliaţilor Statelor Unite la aluminiu şi oţel, comunicatul final al summitului a făcut apel la un “comerţ liber, corect şi reciproc benefic”, la lupta împotriva protecţionismului şi a evidenţiat “rolul crucial al unui sistem comercial internaţional bazat pe reguli”.

La sfârşitul summitului, premierul canadian Justin Trudeau a declarat că va merge mai departe cu aplicarea tarifelor punitive împotriva SUA începând cu 1 iulie. El a declarat că tarifele adoptate de Trump împotriva Canadei, sub preţul securităţii naţionale, sunt “oarecum o insultă”, adăugând că ţara sa nu se va lăsa “îmbrâncită”.

Câteva ore mai târziu, Trump a atacat pe Twitter “declaraţiile false” ale premierului canadian şi le-a cerut reprezentanţilor SUA să retragă suportul american pentru comunicatul comun. De asemenea, Trump a afirmat că va lua în considerare impunerea de tarife asupra automobilelor importate de Statele Unite.

Izolare

Deşi Trump a susţinut că relaţia sa cu ceilalţi şase membri G7 este “uimitoare”, summitul a arătat că SUA devine tot mai izolată. Preşedintele american a insistat în repetate rânduri că aliaţii Americii vor ceda în faţa cerinţelor sale comerciale şi că Washingtonul va strivi orice opoziţie într-un potenţial război comercial.

Trump a părut să obţină o concesie când G7 s-a angajat “să modernizeze Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pentru a o face mai corectă cât mai curând posibil”. Liderul american a criticat în repetate rânduri OMC ca fiind un dezastru pentru Statele Unite.

Înainte ca Trump să nu susţină comunicatul final, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Europa a creat un front unit împotriva SUA.

“Acest [summit] G7 nu a pus capăt tuturor neînţelegerilor, însă pe fondul unor tensiuni ne-a permis să păstrăm unitatea acolo unde a fost posibil. Faptul că nu am fost pregătiţi să ne retrogradăm poziţiile ne-a permis să avem un rezultat mai bun decât am fi putut spera”, a declarat Merkel.

Neînţelegeri privind Iranul şi climatul

Deşi comunicatul final a prezentat un angajament ca Iranul să nu dezvolte sau să obţină vreodată o armă nucleară, nu s-a realizat suficient pentru a reduce neînţelegerile dintre SUA şi aliaţii săi cu privire la probleme sensibile privind comerţul şi investiţiile din Iran.

Administraţia Trump s-a retras din acordul nuclear iranian în luna mai şi a anunţat că va impune sancţiuni care au determinat liderii UE să încerce să găsească soluţii pentru a proteja companiile europene care au afaceri cu Iranul şi pentru a salva acordul.

În privinţa schimbării climatului, G7 a eşuat să ajungă la un consens după ce SUA s-a retras din acordul pentru climat din Paris în 2017. Grupul G7, fără SUA, a căzut de acord să coopereze în problema schimbării climatului.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că SUA a fost singurul membru G7 care a refuzat să se angajeze în eliminarea deşeurilor plastice, care devastează oceanele lumii.

“SUA este în favoarea protejării oceanelor în principiu, însă nu doreşte să participe la obiective cuantificabile în acest sens”, a precizat Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor