Liderii UE resping unanim apelul lui Trump privind readmiterea Rusiei în G7

Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Donald Trump.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Donald Trump. (Captură Foto)

Membrii europeni ai grupului de naţiuni puternic industrializate G7 au respins în unanimitate un apel al preşedintelui american Donald Trump privind reprimirea Rusiei în grup.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May şi premierul italian Giuseppe Conte au convenit asupra unei poziţii comune privind Rusia la summitul G7 desfăşurat în Quebec, Canada, a precizat vineri un consilier dee top al preşedintelui Macron, potrivit AFP.

“Poziţia europeană comună este împotriva revenirii Rusiei”, a declarat consilierul reporterilor, cerând să rămână anonim. El a mai notat că liderii europeni au lăsat deschisă “posibilitatea creării unui dialog” cu Moscova.

Rusia a fost suspendată din clubul G7 în 2014, după ce a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. Înainte de 2014, acest club select de ţări se numea G8.

Merkel a subliniat faptul că membrii UE prezenţi la summitul G7 au convenit că nu au fost satisfăcute condiţiile pentru readmiterea Moscovei în acest grup.

Trump a făcut apelul surpriză pentru readmiterea Rusiei înainte de călătoria sa în Canada. “Ei au exclus Rusia şi ar trebui să permită Rusiei să revină, deoarece ar trebui ca Rusia să fie prezentă la masa de negociere”, a susţinut preşedintele american.

Potrivit unor rapoarte media, chiar şi unii dintre oficialii americani care l-au însoţit pe Trump în Quebec s-au arătat surprinşi de sugestia acestuia şi au menţionat că nu a fost ceva planificat. În acelaşi timp, ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, a subliniat că această problemă nu a fost inclusă pe agenda summitului G7.

De asemenea, Trump i-a criticat pe partenerii comerciali occidentali ai SUA, afirmând că “toate aceste ţări au profitat de SUA în ceea ce priveşte comerţul”.

“Avem deficite comerciale masive cu aproape fiecare ţară. Vom corecta acest lucru”, a adăugat Trump.

Între timp, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a privit apelul pentru readmiterea Rusiei în G7 ca făcând parte dintr-o serie de măsuri unilaterale impuse de Trump şi care au îndepărtat Washingtonul de aliaţii săi.

“Este evident faptul că preşedintele american şi restul grupului continuă să nu fie de acord în problema comerţului, schimbării climatului şi a acordului nuclear iranian”, a afirmat Tusk.

Mai mult, Tusk a avertizat că “ordinea internaţională bazată pe reguli este contestată, destul de surprinzător, nu de suspecţii obişnuiţi ci de principalul său arhitect şi garant – SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe