Macron încearcă să cimenteze un front european unit împotriva lui Donald Trump

Prietenie mare între Emmanuel Macron şi Donald Trump cu prilejul vizitei liderului francez în SUA.
Prietenie mare între Emmanuel Macron şi Donald Trump cu prilejul vizitei liderului francez în SUA. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmăreşte să preia conducerea unui front european împotriva preşedintelui american Donald Trump la summitul G7 care are loc în Canada.

Înainte de deschiderea de vineri a summitului, Macron a convocat o întâlnire cu premierul britanic Theresa May, cancelarul german Angela Merkel, noul premier italian Giuseppe Conte şi diverşi oficiali UE de top, conform AP.

El a declarat reporterilor că atitudinea Statelor Unite ar trebui să convingă alte naţiuni “să recreeze frontul european”.

Liderii europeni au criticat decizia SUA de a impune taxe protecţioniste asupra importurilor de oţel şi aluminiu din UE, Canada şi Mexic şi decizia lui Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian şi acordul pentru climat din Paris.

Într-un tweet în limba engleză, Macron a subliniat: „Niciun lider nu este etern. Moştenim angajamente care sunt dincolo de noi. Ni le asumăm. Aceasta este viaţa naţiunilor”.

Preşedintele francez a lansat ofensiva la o conferinţă de presă comună desfăşurată joi cu premierul canadian Justin Trudeau.

Adoptând un ton neobişnuit de tăios la adresa unuia dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Franţei, Macron a respins ideea unei “hegemonii” americane.

„Celelalte ţări din G6 reprezintă o piaţă mai mare decât piaţa americană”, a afirmat liderul francez. „Poate pe preşedintele american nu îl deranjează să fie izolat, dar nici pe noi nu ne deranjează să fim şase dacă va fi nevoie”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a fost de asemenea invitat la întâlnirea de vineri a liderilor UE, a afirmat în cursul acestei săptămâni pentru ziarul american New York Times că „Europa trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a proteja legătura trans-atlantică, în ciuda atmosferei de astăzi. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi pentru scenarii în care va trebui să acţionăm pe cont propriu”.

Iniţiativa lui Macron are loc la şase săptămâni după ce el şi Trump şi-au afişat prietenia în cadrul unei vizite de stat la Washington – cu strângeri de mână exagerate.

Cei doi lideri au discutat telefonic săptămâna trecută, după ce Trump a anunţat impunerea de taxe asupra unor produse europene. Macron a refuzat să dezvăluie detaliile acelei discuţii după ce o sursă nenumită a declarat pentru CNN că dialogul nu a decurs prea bine.

În schimb, Macron a repetat o expresie renumită atribuită politicianului german Otto von Bismarck din secolul 19 cu privire la legi şi cârnaţi: „Este mai bine să nu vezi cum sunt făcuţi”.

De asemenea, Macron a promis o „discuţie sinceră şi directă” cu Trump în Canada.