Substanţele dăunătoare din aerul poluat ne afectează organismul şi prin piele

În fiecare an, în întreaga lume sunt produse circa două milioane de tone de ftalaţi, care sunt răspândiţi peste tot în atmosferă. Potrivit cercetătorilor, în etapa actuală omul este asemenea unui burete mare care absoarbe intens aceste substanţe extrem de toxice.
Un dermatolog cauta leziuni suspecte pe pielea unui pacient
Un dermatolog cauta leziuni suspecte pe pielea unui pacient (Spencer Platt / Getty Images)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Washington au demonstrat că substanţele semi-volatile, ftalaţii, care poluează grav mediul înconjurător, pătrund în interiorul organismului nostru nu doar prin intermediul sistemului respirator, ci şi prin piele.

În fiecare an, în întreaga lume sunt produse circa două milioane de tone de ftalaţi, care sunt răspândiţi peste tot în atmosferă. Potrivit cercetătorilor, în etapa actuală omul este asemenea unui burete mare care absoarbe intens aceste substanţe extrem de toxice.

Recent, toxicologul John Kissel a efectuat un experiment relevant pentru a testa cât de repede pielea umană absoarbe ftalaţii din mediul înconjurător. Studiul a implicat şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 66 de ani. Participanţii la studiu au trebuit să stea timp de şase ore într-o cameră cu un conţinut ridicat de dietil şi dibutil ftalat. Pentru acurateţea experimentului, voluntarilor nu li s-a permis să folosească produse cosmetice cu ftalaţi atât pe parcursul experimentului, cât şi cu 12 de ore înainte de începerea acestuia.

După 66 de ore după experiment, au fost făcute teste de urină participanţilor, pentru că organismul uman elimină metaboliţii ftalaţilor pe această cale. Cercetătorii au constatat că ftalaţii pătrund în interiorul nostru mult mai activ prin piele decât prin plămâni. Dibutil ftalatul a fost absorbit de piele cu 82% mai rapid, iar dietil ftalatul - cu 10%. Mai mult, odată cu avansarea în vârstă, susceptibilitatea pielii la ftalaţi creşte de circa 5-7 ori.

Ftalaţii reprezintă un inamic real al sănătăţii umane, pentru că pot cauza multiple afecţiuni grave printre care astm, tulburări endocrine, infertilitate şi chiar afecţiuni oncologice. Pătrunzând uşor prin piele, aceştia se răspândesc rapid în tot corpul, afectându-ne sever organele şi sistemele interne. Se crede că ftalaţii au capacitatea să se acumuleze în organism şi produc un impact dezastruos asupra sistemului endocrin al acestuia.

Ftalaţii sunt folosiţi pe scară largă în industria parfumurilor. Intră în compoziţia majorităţii deodorantelor, ceea ce le face dăunătoare pentru sănătate. Ftalaţii sunt, de asemenea, folosiţi frecvent în ojele de unghii.

Mulţi experţi consideră că aceste substanţe nocive se regăsesc şi în jucăriile din plastic pentru copii. În urma contactului prelungit cu aceste jucării, ftalaţii se acumulează în organismul fragil al copilului, îi împiedică dezvoltarea şi chiar îi provoacă tulburări psihice. De multe ori, producătorii evită să indice conţinutul de ftalaţi din compoziţia acestora. De aceea trebuie să încercăm să procurăm jucării doar de la producătorii verificaţi.

În plus, medicii au stabilit o legătură dintre ftalaţi şi obezitate. Copiii obezi au niveluri mai ridicate de ftalaţi în sânge, comparativ cu semenii lor mai slabi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură