Testele de poluare ale maşinilor Volkswagen, manipulate şi în Europa
alte articole
Scandalul emisiilor trucate ale vehiculelor Volkswagen cunoaşte un nou apogeu. Potrivit ministrului german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, producătorul de autoturisme a informat că manipularea rezultatelor testelor pentru emisiile poluante a avut loc şi în cazul automobilelor diesel din Europa, relatează Gândul, citând MarketWatch.
"Am fost informaţi că şi în Europa sunt afectate automobile cu motoare diesel de 1,6 şi 2 litri. Vom continua să colaborăm intens cu VW pentru a afla care vehicule sunt implicate", a spus oficialul german.
Ministerul Transporturilor investighează, totodată, şi vehicule ale altor producători auto, în privinţa corectitudinii testelor de poluare, a mai anunţat Dobrindt, adăugând că se aşteaptă ca la nivel european să aibă loc în următoarele luni un acord referitor la testarea emisiilor poluante ale automobilelor, în condiţii reale, pe şosea.
Reamintim că Volkswagen, a doua companie producătoare de maşini din lume a recunoscut recent că firma a greşit enorm în scandalul emisiilor. CEO-ul american al companiei, Michael Horn a recunoscut la un eveniment din Brooklyn, New York, că Volkswagen a înşelat investigatorii şi publicul.
Producătorul de automobile a mai anunţat că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a rezolva problema emisiilor toxice ale modelelor sale Diesel, recunoscând că 11 milioane de autovehicule conţin softul prin care este influenţat rezultatul testelor de poluare.
Ipocrizie la nivel european
Anunţul oficialului german despre un posibil acord la nivel de UE în privinţa efectuării unor testări reale a emisiilor vine în contextul în care Marea Britanie, Germania şi Franţa, trei dintre cele mai vocale ţări care au susţinut realizarea de investigaţii amănunţite privind emisiile de gaze la maşinile Volkswagen, după declanşarea scandalului, au făcut, în secret, presiuni pentru aplicarea unor măsuri care să falsifice rezultatele testelor de noxe.
Cele trei ţări sunt acuzate de ipocrizie, pe motiv că, pe de o parte, au cerut aplicarea de pedepse după aflarea acuzaţiilor aduse Volkswagen, iar pe de alta, au forţat menţinerea unor proceduri proprii în cazul testelor învechite privind emisiile de carbon şi s-au folosit de artificii astfel încât să rezulte grade mult mai scăzute de poluanţi.
Potrivit unor documente obţinute de The Guardian, cele trei ţări au militat pentru menţinerea controalelor lacunare, pentru a obţine rezultate cu circa 14% mai mici decât cele reale.