Substanţe cancerigene depistate în mai multe mărci de ciocolată
alte articole
Agenţii dăunători se află în vopseaua din ambalaje care pătrund în dulciuri
Cercetătorii de la agenţia independentă de securitate alimentară germană, Foodwatch, asigură că ciocolata brandurilor Kinder, Lindt şi Rübezahl conţine substanţe nocive, care "pot cauza cancer" şi mutaţii în genom. Rezultatul studiului a fost publicat într-un comunicat de către agenţie, preluat de mass-media germană ca The Local.
Agenţia susţine că dulciurile acestor branduri conţin hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons , MOAH), un produs secundar obţinut din rafinarea petrolului, considerat un posibil agent cancerigen. "Densitatea mare a acestei substanţe poate afecta sănătatea consumatorilor", a afirmat agenţia într-un comunicat în această sîptămână.
Produsul contaminat prin ambalaj
Se presupune că aceste substanţe nocive pătrund în ciocolată prin ambalaje, a căror vopsea poate conţine aceste uleiuri nocive.
Foodwatch a testat 20 de tipuri de ciocolată, iar oameni de ştiinţă au descoperit MOAH în trei dintre ele: Kinder Riegel a brandului italian Ferrero; Fioretto Nougat Minis a companiei elveţiene Lindt şi Sun Rice Classic Schoko Happen de la firma germană Rübezahl.
După aceste rezultate, Foodwatch a informat brandurile şi le-a cerut să facă publice rezultatele şi să retragă de pe piaţă produsele de ciocolată. "Producătorul se face vinovat de neglijenţă gravă. În loc să retragă produsele de ciocolată din vitrine şi să avertizeze consumatorii cu privire la risc, brandul Ferrero, de exemplu, susţine că totul a fost făcută în mod legal", explică purtătorul de cuvânt al Foodwatch, John Heeg. Producătorii au refuzat să retragă produsele de la vânzare.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară descrie MOAH ca "probabil cancerigen şi mutagen".
Consumul inacceptabil
"Noi nu recomandăm cumpărarea acestor produse, deoarece nivelurile sunt pur si simplu inacceptabile pentru consum", semnalizează comunicatul agenţiei Foodwatch
Împotriva acestei controverse s-a poziţionat Asociaţia de Cofetărie germană, care a emis o declaraţie spunând că nivelurile de MOAH detectate de Foodwatch nu sunt îngrijorătoare şi ar putea fi consumate.
Grupul Ferrero, între timp, a făcut o declaraţie oficială asigurând că produsele lor respectă legile alimentare, atât la nivel naţional, cât şi european.