Scăpaţi de tuse în mod plăcut

Este oare posibil ca un aliment atât de îndrăgit de toată lumea să fie unul dintre cele mai naturale şi mai la îndemână remedii pentru tuse?
Ciocolată
Ciocolată (Pixabay.com)

Se pare că da. Rezultatele unui studiu recent, efectuat în Marea Britanie de către Universitatea din Hull, aduc speranţe noi. O veste bună împotriva clasicelor răceli şi gripe sezoniere: ciocolata poate fi un ajutor valoros pentru a eradica primele simptome şi, mai presus de toate, pentru a calma în mod plăcut o tuse supărătoare.

În sprijinul acestei teze au fost colectate date din două studii anterioare: ROCOCO, un sondaj pe un eşantion de 163 de voluntari şi un studiu precedent efectuat de către Imperial College din Londra.

Lider al acestei cercetări este profesorul Alyn Morice, şeful studiilor cardiovasculare şi respiratorii de la Universitatea Hull şi membru fondator al Societăţii Internaţionale pentru studiul tusei. Savantul susţine că, empiric, ciocolata a reprezentat un remediu optim, cel puţin egal cu clasica lămâie şi miere şi cele mai comune siropuri pentru tuse şi, de asemenea, afirmă că nu există diferite tipuri de tuse şi, prin urmare, diferitele tipuri de medicamente nu sunt decât un truc de marketing.

Profesorul Morice a declarat pentru Daily Mail: „Ciocolata poate calma tusea. Ştiu că sună ca o frază din Mary Poppins, dar ca şi savant independent, care a petrecut ani de zile în cercetarea mecanismelor tusei, vă pot asigura că dovezile sunt solide. Tocmai am văzut rezultatele celui mai mare studiu global privind remediile fără prescripţie medicală, efectuat în Europa. Acestea arată că un nou medicament care conţine cacao este mai eficient decât un sirop standard. Comparaţia directă a demonstrat că pacienţii care au luat medicamentul din ciocolată au avut îmbunătăţiri semnificative ale simptomelor în aproximativ două zile”.

Meritul este al teobrominei conţinută în cacao, care ar fi în măsură să liniştească foarte mult tusea în doar câteva zile.

Potrivit echipei oamenilor de ştiinţă care au efectuat cercetarea, beneficiile ciocolatei în cazul tusei se datorează proprietăţilor calmante pe care le are cacaua, explică profesorul, „fiind mai vâscoasă decât medicamentele standard de tuse, este capabilă să formeze un strat protector pe terminaţiile nervoase din gât care declanşează nevoia de a tuşi. Acest efect de estompare explică de ce mierea, lămâia şi alte siropuri dulci pot ajuta, dar cred că există ceva mai mult în ciocolată. Eu sunt sigur că are o proprietate farmacologică, un fel de efect inhibitor asupra terminaţiilor nervoase”. Pentru a beneficia de efectul ciocolatei nu este suficientă o băutură aromatizată cu gust de ciocolată, ci aceasta pur şi simplu trebuie să se topească încet în gură.

Morice consideră că acum este momentul să se „renunţe la convingerea ridicolă că ar exista diferite tipuri de tuse care necesită diferite medicamente. Aceasta este doar mitologie. Varietatea este frumoasă atunci când deschizi o cutie cu bomboane de ciocolată, dar nu când consumatorii se află în faţa unei serii de siropuri diferite pentru tipuri de tuse aparent diferite - acest lucru este pur şi simplu confuz. Din punct de vedere al marketingului are sens să vorbim de tuse uscată sau tuse productivă, deoarece este o metodă bună de a încuraja oamenii să cumpere mai multe produse. Dar din punct de vedere ştiinţific este pur şi simplu demodat”.