Subsemnatul A. Năstase, cu domiciliul în puşcărie la Rahova, cer ca şeful statului să fie judecat

Fostul premier al României, Adrian Năstase, condamnat la închisoare pentru luare de mită şi şantaj, domiciliat drept urmare la Rahova în prezent, l-a reclamat pe preşedintele Traian Băsescu la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.01.2014

Fostul premier al României, Adrian Năstase, condamnat la închisoare pentru luare de mită şi şantaj, domiciliat drept urmare la Rahova în prezent, l-a reclamat pe preşedintele Traian Băsescu la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Printr-o scrisoare pe a postat-o şi pe blogul personal, Năstase îi cere preşedintelui CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la o declaraţie a preşedintelui Băsescu, care, reclamă fostul premier, a afectat independenţa justiţiei.

Năstase consideră că judecătorii care s-au pronunţat în dosarul Zambaccian ar fi fost influenţaţi de o afirmaţie făcută de Traian Băsescu, la B1T cu 4-5 ore înainte de procesul său. A. Năstase acuză practic că magistraţii i-au adăugat la sentinţă o condamnare pentru fapte de corupţie din cauza faptului că Băsescu a declarat public că “Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dizlocat. “

Răstălmăcind concluziile raportului Inspecţiei Judiciare, care a constatat la sfârşitul săptămânii trecute că premierul Ponta a afectat independenţa justiţiei prin afirmaţiile sale despre condamnarea politică a lui Năstase şi lipsa de celeritate a justiţiei în ceea ce priveşte dosarele altor corupţi, şi insinuând că, de fapt, premierul a sărit în apărarea "unor oameni în esenţă buni", ca Relu Fenechiu, Becali, Silaghi etc., A. Năstase cere ca Băsescu să fie judecat fiindcă ar fi spus despre el, în esenţă, "că este un om rău."

Reamintim că Năstase a mai fost "condamnat politic", tot pentru fapte de corupţie, în 2012, când a primit o sentinţă de doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat de faptul că a recurs la fapte de corupţie pentru a-şi finanţa ilegal campania electorală din 2004, când a candidat pentru funcţia de Preşedinte al ţării, din partea PSD. Năstase a efectuat doar 9 luni din pedeapsa primită "pe nedrept" pentru infracţiunile pe care le-a comis.

Redăm cererea postată pe blog de Adrian Năstase:

"DOMNULE PREŞEDNTE

Subsemnatul AdrianNăstase, fiul lui Marin şi Elena, născut la 22.06.1950 în Bucureşti, având C.N.P. 1500622400246, aflat începând cu data de 06.01.2014 în executarea pedepsei cu închisoarea, aplicată prin sentinţa penală din data de 06.01.2014 pronunţată în dosarul nr. 1919/1/2013 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală – Completul de 5 judecători Penal, la Penitenciarul Rahova Bucureşti,

vă rog să sesizaţi inspecţia judiciară (în măsura în care nu există deja o auto-sesizare) cu următorul aspect:

În dimineaţa de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 şi 12, Preşedintele României, Traian Băsescu a afirmat “Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dizlocat “.

Întâmplător sau nu, la ora 16.30, Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionuţ Matei, a pronunţat sentinţa în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupţie, fapte pentru care am fost achitat prin penală nr. 474 din 30 martie 2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr.3862/1/2010.

Vă rog să constataţi că Preşedintele României a făcut o afirmaţie, în contextul în care dosarul era nefinalizat, afectând, în acest fel, independenţa justiţiei.

Din comentariul public al preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, din ziua de 16 ianuarie 2014, în legătură cu decizia CSM, am înţeles că premierul Victor Ponta, ar fi afectat independenţa justiţiei spunând, înainte de finalizarea dosarelor, că George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esenţă “oameni buni”, ceea ce putea afecta independenţa judecătorilor.

În mod similar, în condiţia în care Preşedintele României, înainte de pronunţarea sentinţei, a afirmat, în esenţă, că sunt un “om rău”, în mod evident această afirmaţie a afectat independenţa justiţiei.

Vă rog, de aceea să solicitaţi inspecţiei judiciare să analizeze în mod asemănător, această chestiune."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor