SUA vor merge singure împotriva Siriei, dacă este necesar

Administraţia Obama a declarat miercuri că va lua măsuri împotriva guvernului sirian chiar şi fără colaborarea aliaţilor sau a Naţiunilor Unite deoarece stagnarea diplomatică nu trebuie să evite un răspuns la presupusul atac chimic din împrejurimea capitalei siriene Damasc din 21 august, relatează Associated Press.
(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
29.08.2013

Administraţia Obama a declarat miercuri că va lua măsuri împotriva guvernului sirian chiar şi fără colaborarea aliaţilor sau a Naţiunilor Unite deoarece stagnarea diplomatică nu trebuie să evite un răspuns la presupusul atac chimic din împrejurimea capitalei siriene Damasc, din 21 august, relatează Associated Press.

Solicitările recente ca Organizaţia Naţiunilor Unite să autorizeze o acţiune militară în Siria ar putea încurca planul administraţiei Obama de a lua măsuri în legătură cu presupusul atac cu gaze toxice la est de Damasc, despre care oficiali americani declară că a fost efectuat de regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a afirmat că o posibilă respingere a planului SUA la ONU – în principal de Rusia - nu va schimba ritmul măsurilor Administraţiei americane.

"Nu putem fi opriţi în a răspunde de intransigenţa Rusiei - continuarea intransigenţei - la Naţiunile Unite", a declarat Marie Harf . "Situaţia este atât de gravă încât necesită un răspuns".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că o eventuală acţiune militară în Siria nu va avea ca obiectiv schimbarea regimului lui Assad şi nici desfăşurări de trupe terestre, motivul fiind că acest gen de acţiuni ar obliga SUA şi statele aliate să se implice mult mai mult în conflict, raportează Reuters.

Aproximativ 50 de obiective strategice sunt vizate de intervenţia militară - centre de comandă, unităţi de artilerie, baze aeriene, unităţile comandate de familia al-Assad, precum şi facilităţile preşedinţiei siriene. Nu vor fi atacate posibilele depozitele de arme chimice, pentru a se evita posibila declanşarea a unui dezastru.

Intervenţia militară ar urma sa se desfăşoare în două etape, iar perioada de timp dintre are va fi utilizată pentru a evalua pierderilor suferite de inamic.

SUA aşteaptă acum un raport oficial al serviciilor secrete, care urmează să fie furnizat în cursul acestei săptămâni. Raportul va cuprinde date despre comunicaţiile armatei siriene, precum şi fotografii luate din satelit cu bazele şi echipamentele folosite de aceasta în atacul din 21 august, în apropiere de Damasc, potrivit surselor citate.

La 21 august armata a efectuat o ofensivă la est şi vest de capitala Damasc, în timpul căreia opoziţia siriană a acuzat regimul lui Assad că ar fi utilizat arme chimice care au dus la moarte unui număr mare de oameni.

În funcţie de acest raport SUA va decide cum trebuie să reacţioneze în cazul în care se va dovedi atacului cu arme chimice asupra civililor.

The New York Times a raportat că reticenţa Statelor Unite de a interveni în conflictul sirian este generată de teama unui posibil aflux de refugiaţi către Turcia şi Iordania, precum şi de riscul unor atacuri venite din partea unor grupări care sunt de partea lui Assad, spre exemplu mişcarea Hezbollah.

Surse din guvernul american, citate de CNN şi The New York Times, au declarat că un eventual atac asupra Siriei va fi totuşi limitat, presupunând lansarea de rachete ghidate de pe distrugătoarele şi submarinele aflate în Marea Mediterană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor