NATO: Folosirea armelor chimice "nu poate rămâne fără răspuns"

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
28.08.2013

La sfârşitul unei reuniuni la Bruxelles a ambasadorilor ţărilor membre ale Alianţei nord-atlantice, consacrată situaţiei din Siria, miercuri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat că folosirea armelor chimice este "inacceptabilă" şi "nu poate rămâne fără răspuns".

"Informaţiile provenite de la un număr mare de surse, indică regimul sirian drept responsabil de folosirea de arme chimice" în timpul atacurilor înregistrate în apropiere de Damasc, la 21 august, a notat Rasmussen.

Responsabilul NATO a asigurat că "responsabilii vor fi traşi la răspundere".

Tot miercuri, liderul Revoluţiei Islamice, ameninţă

Tot miercuri, liderul Revoluţiei Islamice, Ayatollah Seyyed Ali Khamenei a avertizat în timpul unei întâlniri cu preşedintele iranian, Hassan Rouhani, la Teheran, că orice acţiune militară a SUA şi a aliaţilor săi în Siria, va declanşa un ”dezastru” în întreaga zonă, informează televiziunea iraniană, Alalam.

“Intervenţia Statelor Unite va fi un dezastru pentru zonă. Zona este ca un depozit de praf de puşcă.”, a declarat Ayatollahul Seyyed Ali Khamenei. El a mai afirmat că intervenţia străină în Siria nu este altceva decât o acţiune dornică a iubitorilor de război, potrivit postului de televiziune Alalam. Ayatollahul a mai declarat că SUA este preocupată de realizarea unui atac aerian asupra Siriei, prin mutarea forţei navale mai aproape de ţara arabă.

În timpul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi la Damasc, ministrul sirian de Externe, Walid al-Muallem a contestat faptul că guvernul ar fi folosit arme chimice şi a spus că SUA şi aliaţii săi ar trebuie să prezinte dovezi. “Auzim tobe de război în jurul nostru. Dacă vor să lanseze un atac împotriva Siriei folosind scuza armelor chimice, le spun că nu este adevărat deloc. Am să îi provoc să arate ce dovezi au“.

Apelul pentru acţiunile militare împotriva Siriei s-au intensificat în ultima vreme. Forţele de opoziţie externe acuză guvernul preşedintelui Bashar al-Assad de faptul că au lansat un atac chimic asupra cetăţenilor în suburbiile din Damasc, săptămâna trecută. Armata siriană a respins cu fermitate orice implicare în atacul chimic, spunând că acuzaţiile au fost ”fabricate” pentru a distrage atenţia echipei de experţi chimici şi activişti ai ONU şi pentru a acoperi ”pierderile de armament”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor