Cameron: "S-au folosit arme chimice în Siria, lumea nu poate sta deoparte!"

Marea Britanie a confirmat că în Siria s-au folosit arme chimice, după ce ONU a certificat utilizarea gazelor toxice lângă Damasc, iar Consiliul Naţional de Securitate al Regatului Unit a decis în unanimitate ca acest lucru este "inacceptabil".
Premierul britanic David Cameron la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
28.08.2013

Marea Britanie a confirmat că în Siria s-au folosit arme chimice, după ce ONU a certificat utilizarea gazelor toxice lângă Damasc, iar Consiliul Naţional de Securitate al Regatului Unit a decis în unanimitate ca acest lucru este "inacceptabil".

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: "Orice decizii vor fi luate sub acoperirea strictă a legii şi în acord cu legislaţia internaţională". Deşi întrebat în repetate rânduri, oficialul a refuzat să dezvăluie care este baza legală a unui atac.

Guvernul Rusiei a avertizat că orice atac asupra Siriei, pe care Kremlinul îl consideră un aliat, reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale. Între timp, diplomaţii britanici au renunţat însă la ideea unei înţelegeri cu Rusia în legătură cu o astfel de acţiune, după ce Vladimir Putin i-a spus lui David Cameron, în cursul unei discuţii telefonice luni noaptea, că nu există nicio dovadă a unui atac cu arme chimice.

"Lumea nu poate sta deoparte", a declarat prim-ministrul britanic David Cameron, citat de BBC.

Preocupările asupra legalităţii unei acţiuni militare internaţionale au crescut în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate a ONU care să autorizeze în mod explicit folosirea forţei şi Rusia, China şi Iranul se opun atacării Siriei.

Rusia, China, Iran, Irak şi Coreea de Nord: Împreună împotriva atacării Siriei

Este cunoscut că Siria şi-a construit o rezervă imensă de arme chimice cu ajutorul câtorva ţări, în particular Rusia, China, Iran, Irak şi Coreea de Nord.

Conform unui raport din 20 august al Serviciului de Cercetări a Congresului, regimul Assad este capabil să producă şi să echipeze armamentul chimic produs însă este dependent de sursele din import pentru ingredientele chimice necesare.

”Sirieni primesc foarte multe transporturi din partea Chinei cât şi a Rusiei” a declarat Terry Minarcin, un agent NSA retras din activitate.

”China a fost de asemenea implicată, fiind punctul de legătură pentru Coreea de Nord şi Iran în dezvoltarea rachetelor cât şi a tehnologiei pentru dezvoltarea armelor nucleare”.

Conform lui Minarcin, Russia (inclusiv pe timpul Uniunii Sovietice) a furnizat Siriei, Irakului şi unor părţi din Liban arme chimice şi biologice încă din războiul Iran-Irak al anilor 80’ .

Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a avertizat împotriva unui soluţii militare pentru conflictul din Siria, spunând că aceasta va destabiliza ţara şi regiunea Orientului Mijlociu. Astfel, într-o conversaţie telefonică cu emisarul Siriei la Organizaţia Naţiunilor Unite şi Liga Arabă, Lakhdar Brahimi, Lavrov a condamnat lipsa de alternativă la o soluţie diplomatică. "Încercările de a veni cu o soluţie militară vor conduce numai la viitoare destabilizări ale situaţiei din ţară şi regiune", a spus Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor