Băsescu: România rămâne “prudentă”. Ponta: "regimul din Siria este criminal şi ilegitim"
alte articole
Aflat într-o vizită pe care o întreprinde în Slovacia, preşedintele Traian Băsescu a reconfirmat, miercuri, într-o declaraţie de presă, că România rămâne “prudentă” în ceea ce priveşte situaţia din Siria dar va fi “solidară” cu ţările NATO dacă la nivelul alianţei se decide o intervenţie militară.
“România este în aşteptarea unei aprecieri a experţilor ONU, care se află pe teritoriul Siriei, cu mandatul de a stabili cine a utilizat gaze toxice de luptă şi abia pe urmă ne vom pronunţa. Exact pentru că plecăm de la premisa că prudenţa este cuvântul de ordine (…) Nu trebuie să ne uităm foarte departe de Siria, să privim în Egipt, efect al „primăverii arabe”, să privim în Libia. Deci, entuziasmul „primăverii arabe” s-a cam transformat în instabilitate în regiune”, a declarat Traian Băsescu în cursul vizitei pe care o întreprinde în Slovacia.
Băsescu a precizat că România va fi solidară cu aliaţii ei dar până atunci recomandă prudenţă.
“Dacă dacă aliaţi de-ai noştri vor stabili intervenţia în Siria, România va fi solidară cu aliaţii ei din NATO şi din Uniunea Europeană. Până atunci însă, România foloseşte un singur cuvânt: prudenţă”, a subliniat Traian Băsescu.
Ponta declară regimul din Siria criminal şi ilegitim
Comentând ultimele evoluţii din Siria şi situaţia din Balcani miercuri, premierul Victor Ponta şi-a declarat şi el solidaritatea cu aliaţii NATO şi cei europeni.
“Nu m-am ferit să spun că România va trebui, până la urmă, să recunoască Kosovo şi să fie alături de aliaţii noştri europeni şi trans-atlantici, nu m-am ferit niciodată să spun că România trebuie să accepte că în Siria este un regim ilegitim şi criminal” a afirmat prim-ministrul.
Întrebat de jurnalişti care va fi poziţia României în eventualiatea unei intervenţii a SUA în Siria, Ponta a răspuns că Bucureştiul va fi solidar cu poziţiile partenerilor euro-atlantici ai României.
Premierul a declarat că ambasadorii României “nu trebuie să fie încurcaţi” dacă remarcă poziţii divergente ale instituţiilor statului în chestiuni sensibile pe plan extern.
“Avem o procedură constituţională, Guvern, Parlament, Preşedinte, în care deciziile se iau, dar eu încerc să gândesc pe termen mediu şi lung, chiar dacă termenul scurt este uneori mai important (…) Îi rog pe ambasadori să nu fie încurcaţi dacă remarcă poziţii uneori diferite ale diverselor instituţii” a spus premierul într-un discurs susţinut la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, eveniment care se desfăşoară la Bucureşti.