Amiral american avertizează: doar războiul poate opri Beijingul în Marea Chinei de Sud

Amiralul Philip S. Davidson din Marina SUA
Amiralul Philip S. Davidson din Marina SUA (Captură Foto)

Doar un război poate opri statul comunist chinez să controleze Marea Chinei de Sud, unde Beijingul îşi construieşte în prezent baze militare pe insulele pe care le-a amenajat în zonă, potrivit unui avertisment şocant din partea unui amiral american de rang înalt.

Evaluarea a fost făcută de amiralul Philip S. Davidson, care conduce în prezent Comandamentul Marinei SUA în zona Indo-Pacific, el aflându-se astfel în fruntea forţelor armate americane din regiune.

Adresându-se Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul SUA, Davidson a afirmat: “China este acum capabilă să controleze Marea Chinei de Sud în toate scenariile, mai puţin cel care implică un război cu Statele Unite”, potrivit Express.co.uk.

Avertismentul este similar afirmaţiilor făcute în luna februarie a acestui an de către predecesorul său, amiralul Harry Harris.

Amiralul Harris declara în Congresul SUA: “Comasarea militară impresionantă a Chinei ar putea în curând să fie o provocare la adresa SUA în aproape orice domeniu. Dacă SUA nu menţine pasul, Comandamentul american din regiunea Indo-Pacific se va chinui să concureze cu Armata chineză de Eliberare a Poporului pe viitoarele câmpuri de luptă”.

“Intenţia Chinei este foarte clară. O ignorăm pe riscul nostru”, a adăugat Harris.

China este implicată într-o dispută continuă cu SUA şi diverse ţări asiatice cu privire la controlul asupra Mării Chinei de Sud.

Beijingul revendică întreaga regiune, în timp ce SUA susţine că o mare parte zonei sunt ape internaţionale.

Revendicarea comuniştilor chinezi se suprapune cu revendicări rivale ale Taiwanului, Malaeziei, Vietnamului şi Filipinelor.

În total, Marea Chinei de Sud acoperă aproximativ 3.625.983 km pătraţi. De asemenea, această mare este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

Pentru a-şi consolida poziţia, armata chineză a creat baze pe recife proeminente în Marea Chinei de Sud, pe care le-a mărit prin operaţiuni masive de dragare de nisip.

Un zbor american de supraveghere deasupra unei bazei chineze, pe reciful Subi, a descoperit barăci, buncăre şi hangare deschise.

Câteva dintre baze, inclusiv cea de pe reciful Fiery Cross, include piste potrivite pentru zboruri militare.

Avioanele şi navele americane intră în mod regulat în Marea Chinei de Sud pentru a demonstra că SUA respinge revendicările teritoriale ale Beijingului.

În multe cazuri, forţele chineze cer navelor şi avioanelor americane să părăsească regiunea, însă aceste instrucţiuni sunt în general ignorate.

La începutul acestei luni, China a acuzat Marea Britanie de acţiuni provocatoare după ce nava de luptă HMS Albion a trecut pe lângă Insulele Paracel din Marea Chinei de Sud. Două surse au declarat pentru Reuters că nava, cu o capacitate de 22.000 de tone şi care transporta un contingent al Marinei Regale britanice, şi-a exercitat dreptul la “libertatea de navigaţie” trecând pe lângă aceste insule. Una dintre surse a precizat că nava britanică, care călătorea spre Ho Şi Min City, s-a confruntat cu “o fregată şi două elicoptere chineze”, adăugând că “ambele părţi au rămas calme în timpul incidentului”.

De asemenea, China emite tot mai multe avertismente radio la adresa forţelor armate filipineze care operează în apropierea insulelor contestate şi militarizate din Marea Chinei de Sud, potrivit unui raport publicat de Associated Press.

Avertismentele sunt mult diferite faţă de cele din perioada precedentă şi diverşi oficiali consideră că transmisiile radio provin direct de pe insulele artificiale construite de China, unde Beijingul a amplasat recent tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare, potrivit site-ului Zero Hedge.

Conform AP, un nou raport al guvernului din Filipine a arătat că în cea de-a doua jumătate a anului trecut, avioanele armatei filipineze au primit 46 de avertismente radio din partea chinezilor în timp ce patrulau în Marea Chinei de Sud, în apropierea Insulelor Spratly.