SUA şi Coreea de Sud: Phenianul se va confrunta cu consecinţele testării bombei cu hidrogen

SUA şi Coreea de Sud au ameninţat Coreea de Nord cu adoptarea unui răspuns “potrivit” după aparentul test nuclear desfăşurat cu succes de Phenian. În plus, preşedintele american Obama a căzut de acord să lucreze împreună cu Japonia.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un.
Dictatorul comunist nord-coreean, Kim Jong-un. (Getty Images)

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat joi că a avut loc o conversaţie telefonică între secretarul american al Apărării Ashton Carter şi omologul său sud-coreean Han Min Koo.

Ambele tabere au dorit să îşi coordoneze reacţiile “corespunzătoare” faţă de provocarea Coreei de Nord, a anunţat ministerul. Nu a fost clar imediat despre ce reacţii va fi vorba.

Conform Casei Albe, preşedintele american Barack Obama a discutat joi şi cu premierul nipon Shinzo Abe cu privire la răspunsul internaţional către aparentul test nuclear nord-coreean, conform Deutsche Welle.

Obama a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea Japoniei şi cei doi lideri “au căzut de acord să lucreze împreună pentru a crea un răspuns internaţional puternic şi unit la cel mai recent comportament nechibzuit al Coreei de Nord”, a susţinut Casa Albă într-o declaraţie, adăugând că ambele ţări consideră că acţiunile nord-coreene reprezintă o “altă încălcare a obligaţiilor şi angajamentelor sale în baza legii internaţionale”.

Discuţiile de joi dintre liderii şi oficialii americani şi asiatici au avut loc la o zi după ce Coreea de Nord a susţinut că a testat “cu succes” o bombă cu hidrogen pentru prima dată. Rapoartele iniţiale au descris vibraţiile produse de test ca un cutremur de pământ “creat de om”.

Autodeclaratul test al unei bombe cu hidrogen a avut loc cu două zile înaintea aniversării zilei de naştere a dictatorului nord-coreean Kim Jong-il. În ultimii 10 ani, Phenianul a desfăşurat alte trei teste care au implicat detonarea unor dispozitive nucleare.

Ca răspuns la afirmaţiile Phenianului , Consiliul de Securitate al ONU a decis miercuri să implementeze noi măsuri pentru a pedepsi Coreea de Nord pentru provocarea sa.

Deşi experţii rămân sceptici că Nordul ar avea cu adevărat capacitatea de a crea şi testa o bombă cu hidrogen, anunţul nord-coreenilor a reaprins anumite temeri în comunitatea internaţională cu privire la eforturile ţării comuniste izolate de a construi un focos nuclear suficient de mic pentru a fi instalat pe o rachetă capabilă să atingă ţărmul Statelor Unite.

În trecut, oficialii nord-coreeni au ameninţat că vor ataca Statele Unite şi vor distruge Coreea de Sud într-o “mare de flăcări”.

China, esenţială în pasul următor

Analiştii susţin că răspunsul Chinei la acest test va fi esenţial în determinarea următorului pas al comunităţii internaţionale.

În trecut, Beijingul a blocat aliaţii conduşi de SUA să adopte măsuri mai dure împotriva Phenianului , dar regimul chinez aparent a manifestat tot mai multă frustrare faţă de refuzul Nordului de a suspenda testele.

Candidatul prezidenţial democrat Hillary Clinton a cerut Beijingului să fie mai ferm în descurajarea Nordului, făcând de asemenea apel la aplicarea de sancţiuni şi la consolidarea sistemului american de apărare antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe