Kim: Coreea de Nord pregătită să se apere cu o bombă cu hidrogen

Liderul nord-coreean Kim Jong-un susţine că ţara sa este pregatită să se apere împotriva oricărei agresiuni străine cu ajutorul unei bombe cu hidrogen, a raportat presa locală.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
11.12.2015

Coreea de Nord este un “stat dotat cu arme nucleare puternice care este pregătit să detoneze o bombă atomică şi o bombă cu hidrogen pentru a-şi apăra suveranitatea”, a declarat joi Kim, fiind citat de agenţia oficială de ştiri KCNA.

“Ne putem întări şi mai mult ţara, astfel încât niciun duşman să nu mai îndrăznească să ne provoace”, a declarat Kim, aflat într-o vizită la un monument revoluţionar din capitala Phenian.

Phenianul a testat până acum trei dispozitive atomice care s-au bazat pe fisiune nucleară. O bombă cu hidrogen generează o explozie şi mai puternică deoarece foloseşte fuziunea într-o reacţie în lanţ. Testele nucleare ale Coreei de Nord din 2006 şi 2009 au implicat dispozitive cu plutoniu. Se crede că în cel de-al treilea test, din 2013, s-a folosit uraniu.

Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, cu sediul în SUA, a declarat în luna septembrie că imaginile de satelit au arătat că nord-coreenii au început să construiască o unitate “fierbinte” în complexul nuclear Yongbyon.

Institutul a mai susţinut că ar putea fi vorba de o unitate pentru separarea izotopilor şi care poate produce tritiu, o componentă majoră în producerea armelor cu hidrogen sau a armelor termonucleare.

“Încă nu se ştie dacă nord-coreenii pot construi arme nucleare prin utilizarea tritiului, deşi credem că încă mai există o problemă tehnică pe care Coreea de Nord ar trebui să o rezolve. Soluţionarea acestei probleme va necesita cu siguranţă mai multe teste nucleare subterane”, a adăugat institutul american.

De asemenea, tot în luna septembrie, Phenianul a declarat că şi-a repornit instalaţiile nucleare, adăugând că ţara are capacitatea de a ataca SUA în orice moment dacă administraţia americană nu pune capăt politicilor ostile împotriva Coreei de Nord.

Phenianul este sancţionat de ONU pentru testele sale nucleare şi pentru lansarea unor rachete balistice considerate de Occident că ar putea fi echipate cu focoase nucleare.

Aceste tensiuni au loc în contextul în care cele două Coreei sunt blocate într-un impas militar încă de la sfârşitul războiului din 1950-1953. Nu a fost încheiat niciun acord de pace între cele două state, ceea ce înseamnă că ele au rămas tehnic în stare de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor