Preaiubitul conducător nord coreean îşi face cadou un test atomic de ziua de naştere

Coreea de Nord a confirmat primul său test reuşit al unei bombe cu hidrogen, acest anunţ putând să alimenteze temerile cu privire la eforturile Phenianului de a produce o armă nucleară capabilă să lovească SUA.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Phenianul a făcut anunţul miercuri la televiziunea de stat, la doar câteva ore după ce mai multe agenţii de monitorizare au detectat un cutremur de magnitudine 5,1 în apropierea complexului Punggye-ri, unde au avut loc, în trecut, teste nucleare.

“Primul test al unei bombe cu hidrogen a fost desfăşurat cu succes la ora 10:00 a.m. (ora locală), în 6 ianuarie 2016”, conform anunţului televizat.

Bomba cu hidrogen, sau termonucleară, foloseşte fuziunea într-o reacţie în lanţ, care rezultă într-o explozie mult mai puternică decât explozia prin fisiune generată doar de uraniu sau plutoniu.

Declaraţia a mai susţinut că Phenianul nu va renunţa la programul său nuclear cât timp SUA îşi menţine ceea ce Nordul numeşte o “poziţie de agresiune”.

Testul surpriză a fost cerut personal de liderul nord-coreean Kim Jong-un şi a avut loc cu doar două zile înaintea zilei le de naştere, susţine Deutsche Welle.

Cutremur artificial

Cutremurul de pământ artificial a fost înregistrat miercuri de China Earthquake Network Center la ora 9:30 a.m., ora Beijingului (0130 UTC).

Conform US Geological Survey, epicentrul cutremurului a fost în nord-estul Coreei de Nord, la aproximativ 50 km nord-vest de oraşul Kilju, în imediata apropiere a poligonului pentru teste nucleare Punggye-ri.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a declarat că miniştrii de la Seul participă la o întâlnire de urgenţă ca urmare a situaţiei create.

Premierul nipon Shinzo Abe a descris testul de miercuri ca o “ameninţare pentru securitatea Japoniei”.

Discutând cu reporterii, el a susţinut că Japonia “nu poate tolera deloc testele nucleare ale Coreei de Nord”, adăugând că ţara sa va da un “răspuns ferm”.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni astăzi la ora 18:00, ora României, pentru a discuta situaţia, a declarat sub anonimat pentru Reuters trei diplomaţi din cadrul organismului.

Înfometaţi, dar înarmaţi nuclear

Coreea de Nord a desfăşurat trei teste nucleare în ultimii 10 ani, cel mai recent având loc în februarie 2013. Toate armele testate au fost bombe atomice, care pot fi construite din uraniu şi plutoniu.

Ultimul test va reaprinde temerile cu privire la eforturile Phenianului de a construi o armă nucleară, suficient de mică pentru a fi încărcată pe o rachetă capabilă să ajungă pe malurile Americii. În trecut, oficialii nord-coreeni au ameninţat că vor ataca SUA şi că vor distruge Coreea de Sud într-o “mare de flăcări”.

După ce a vizitat o fabrică de arme luna trecută, Kim a lăudat arsenalul nuclear al ţării, susţinând că bunicul său, Kim Il-sung a transformat Coreea de Nord într-un “stat puternic cu arme nucleare, care este pregătit să detoneze o bombă atomică şi o bombă cu hidrogen pentru a apăra suveranitatea şi demnitatea naţiunii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe