Coreea de Nord foloseşte garduri din sârmă ghimpată pentru a opri oamenii să fugă peste graniţă

Soldaţi nord-coreeni stau de pază în apropiere de oraşul Sinuiju, lângă graniţa chineză.
Soldaţi nord-coreeni stau de pază în apropiere de oraşul Sinuiju, lângă graniţa chineză. (Captură Foto)

După ce 8 nord-coreeni au fugit din ţară, conducerea statului izolat a decis să îşi consolideze securitatea la frontieră. Astfel, liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat construirea unor garduri din sârmă ghimpată în jurul zonei unde se crede că au avut loc “dezertările”. Se estimează că cei 8 au fugit în China în 9 august, conform International Business Times.

“Dezertările” au declanşat o investigaţie masivă, dar până acum niciunul dintre fugari nu a fost găsit, a raportat miercuri agenţia sud-coreeană de ştiri Daily NK. Garnizoana de frontieră nord-coreeană a fost aparent cuprinsă de haos după ce s-au raportat evadările, a susţinut United Press Internaţional.

Kim a cerut luarea de măsuri imediate, iar “dezertările” să fie considerate incidente politice, a declarat o sursă din Coreea de Nord pentru Daily NK.

Începând cu anii 1990, au avut loc aproximativ 28.000 de evadări în Coreea de Sud. Un informator a declarat pentru Daily NK că este foarte probabil ca recentele dezertări să forţeze guvernul nord-coreean să intensifice monitorizarea membrilor familiilor fugarilor.

Fuga din Coreea de Nord este considerată o crimă. În 2014, aproximativ 1.300 de oameni au fugit din Coreea de Nord, numărul fiind în scădere faţă de cele peste 2.400 de persoane care au fugit anual din ţară în anii precedenţi. Scăderea “dezertărilor” ar putea fi atribuită schimbării situaţiei economice din ţară, precum şi intensificării campaniei de suprimare a dezertorilor, a raportat The Guardian.

Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat în repetate rânduri dinastia Kim pentru stilul său autoritar de a conduce ţara şi pentru numărul foarte ridicat de cazuri de încălcare a drepturilor omului. Coreea de Nord este considerată a fi una dintre cele mai represive ţări din lume, conform unui raport al Human Rights Watch.

Guvernul nord-coreean dispune de lagăre de muncă secrete pentru opozanţii guvernului, unde tortura şi înfometarea fac parte din rutină. Libertatea religioasă şi dreptul la libera exprimare sunt practic inexistente în această ţară, acuză grupurile pentru drepturile omului.

În plus, Kim a instruit recent patrulele de frontieră să rămână în stare de alertă ridicată înaintea celei de-a 70-a aniversări – care va avea loc în 10 octombrie – a înfiinţării Partidului Comunist al Muncitorilor din Coreea, sau mai bine zis partidul de guvernament al Coreei de Nord.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe