Băsescu: Vicepreşedintele Statelor Unite şi şeful Pentagonului vor veni în România

Presedintele roman si vicepreşedintele american, Joe Biden
Presedintele roman si vicepreşedintele american, Joe Biden (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi şeful Pentagonului, Chuck Hagel, vor veni la Bucureşti pentru a reafirma, pe fondul crizei din Ucraina, alianţa strategică dintre Statele Unite şi România, a notat Libertatea.

Şeful statului a refuzat să precizeze când va avea loc vizita lui Biden din motive ”de securitate”, precizând că se va face un anunţ oficial ”simultan cu Washingtonul”.

"Eu am făcut o invitaţie vicepreşedintelui Biden să vină în România, a dat o dată, dar am decis să dăm simultan comunicatele legate de această vizită", a declarat Băsescu.

Pe fondul agresiunilor ruse din Ucraina, şeful Pentagonului îl va însoţi pe Biden la Bucureşti, pentru a reafirma alianţa militară dintre SUA şi România. În ultima perioadă, Hagel s-a întâlnit omologii săi din Polonia şi Georgia, ţări care vor juca un rol cheie împotriva unei posibile expansiuni a Rusiei.

"Au fost discuţii pentru organizarea unei întâlniri la nivel înalt între România şi Statele Unite ale Americii dinaintea crizei din Ucraina, dar evenimentele recente au accelerat această întrevedere", au declarat sursele oficiale pentru Mediafax, precizând că ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Luni, preşedintele statului s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu adjuncta directorului CIA, Avril Haines, pentru a discuta ”despre situaţia din regiune, dar şi despre buna colaborare dintre serviciile de securitate din cele două ţări”.

Anunţul făcut de preşedintele Traian Băsescu vine într-un moment critic, concomitent cu o serie de ameninţări efectuate de vicepreşedintele rus, Dmitri Rogozin, la adresa României.

Pe fondul agresiunii ruse din Ucraina, ministrul de Externe Titus Corlăţean a cerut Statelor Unite, în timpul vizitei oficiale la Washington efectuată la începutul lunii, să sporească prezenţa militară din România iar Alianţei Nord Atlantice să stabilească o bază militară permanentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne