SUA sancţionează exportatorul rus de stat de arme Rosoboronexport

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva unor companii ruseşti şi chineze, inclusiv a companiei Rosoboronexport, un exportator rus de stat de arme, pentru încălcarea unei legi americane care restricţionează comerţul cu arme cu Iranul, Coreea de Nord şi Siria, conform Yahoo News.

Departamentul de Stat american a publicat miercuri anunţul privind noile sancţiuni în Registrul Federal. Ulterior, ele au fost criticate de Ministerul rus de Externe.

Moscova va lua contramăsuri ca răspuns la noile sancţiuni americane, a raportat Interfax miercuri seara, citând un comentariu publicat pe website-ul Ministerului rus de Externe.

Anunţul făcut de Departamentul de Stat al SUA nu a specificat cum a încălcat fiecare companie această lege americană – Iran, North Korea, and Syria Nonproliferation Act – care interzice comerţul cu cele trei ţări în ceea ce priveşte produse, servicii sau tehnologie folosite pentru crearea de arme de distrugere în masă sau de rachete balistice şi de croazieră.

Rusia l-a susţinut pe preşedintele sirian Bashar al-Assad într-un război civil lung de 4,5 ani în care au murit peste 200.000 de oameni şi care a dus la strămutarea a milioane de persoane. De fapt Rusia i-a furnizat lui Assad şi echipamente militare.

În cazul Iranului şi Coreei de Nord, ONU a impus embargouri în privinţa armelor.

Sancţiunile anunţate miercuri interzic guvernului american să achiziţioneze produse sau servicii de la companiile sancţionate, precum şi să vândă acestor companii produse şi servicii asociate cu sectorul apărării. În plus, conform sancţiunilor, nu vor fi emise noi licenţe pentru exportarea anumitor produse controlate către companiile listate, iar licenţele existente de acest gen vor fi suspendate.

Multe dintre companiile vizate miercuri au fost deja supuse mai multor runde de sancţiuni din partea americanilor.

Una dintre persoanele sancţionate este omul de afaceri chinez Li Fangwei, cunoscut sub numele de Karl Lee. El a fost deja sancţionat pentru că ar fi furnizat materiale pentru programul de rachete balistice al Iranului, încălcând astfel embargoul aplicat asupra Republicii Islamice. El a negat acuzaţiile într-un interviu cu Reuters în 2013.

În plus, companiile sancţionate miercuri includ BST Technology şi Trade Co din China, care au fost anterior sancţionate de SUA în 2013, Russian Aircraft Corp şi două firme nord-coreene. Pe noua listă de sancţiuni se mai află şi forţele armate sudaneze, ramura externă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, numită Forţa Qods, precum şi comandantul acesteia, Qassem Soleimani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe