Obama obţine numărul de voturi necesar pentru protejarea acordului nuclear cu Iranul
alte articole
Învingând o opoziţie puternică, liderul american Barack Obama şi-a asigurat miercuri o victorie care îi va defini moştenirea în sectorul politicii externe, în condiţiile în care senatorii democraţi au strâns numărul de voturi necesar pentru a se asigura că acordul nuclear iranian nu va fi respins în Congres.
Cel de-al 34-lea vot decisiv vine din partea democratei Barbara Mikulski din Maryland, care se va retrage anul următor după trei decenii de activitate în Senat. Într-o declaraţie, ea a susţinut: “Niciun acord nu este perfect, în special cel negociat cu regimul iranian”. Dar ea a adăugat că acest acord este “cea mai bună opţiune disponibilă pentru a bloca Iranul să obţină o bombă nucleară”.
Susţinătorii acordului dispun acum de voturile necesare pentru a susţine, dacă va fi necesar, un veto prezidenţial împotriva unei rezoluţii de respingere a acordului pe care republicanii urmăresc să o adopte în această lună. Legiuitorii republicani care controlează Camera Reprezentanţilor şi Senatul se opun cu tărie acordului care, în teorie cel puţin, ar trebui să restricţioneze programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale, o mişcare care va aduce Iranului câştiguri de sute de milioane de dolari.
Liderul majorităţii din Senat, republicanul Mitch McConnell, a recunoscut că tabăra sa nu va fi capabilă să blocheze acordul după ce Obama şi-a asigurat suportul unei treimi dintr-o cameră a Congresului. McConnell a criticat acordul, care lasă la dispoziţia Iranului posibilitatea de a-şi întări capabilitatea nucleară.
Israelul a criticat de asemenea acordul, susţinând că prevederile sale vor menţine Iranul periculos de aproape de dezvoltarea de arme nucleare şi vor îmbogăţi un guvern care a finanţat extremişti anti-SUA şi anti-Israel în Orientul Mijlociu. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a încercat personal să convingă legiuitorii americani să blocheze acordul, va continua să lupte împotriva acestuia, a declarat un oficial israelian. În plus, un purtător de cuvânt al grupului de lobby pro-Israel AIPAC a declarat că acesta va continua să se opună acordului.
În Philadelphia, secretarul de stat american John Kerry a susţinut acordul. “Respingerea acestui acord nu va oferi Iranului o soluţie de rezolvare [a situaţiei], ci va transmite un mesaj atât de încâlcit încât majoritatea oamenilor din lumea întreagă nu va putea să-l înţeleagă”, a declarat el membrilor Congresului şi liderilor civici la National Constitution Center. Discursul său a fost difuzat în direct la televiziunea iraniană, ceea ce este un eveniment neobişnuit.
Secretarul de presă de la Casa Albă, Josh Earnest, a declarat că suportul tot mai mare pentru acord reprezintă o validare a eforturilor lui Obama de “a se asigura că fiecare membru al Senatului înţelege exact ceea ce este inclus în acord”. Susţinătorii acordului au mai declarat că acesta oferă asigurări că Iranul va fi ţinut pe loc cel puţin un an, fără a putea produce suficient material nuclear pentru construirea unei arme atomice.
Un vot de respingere a acordului ar putea semnala faptul că Congresul american este pregătit să introducă noi sancţiuni cu riscul de a forţa Teheranul – şi alte guverne – să abandoneze acordul şi să învinuiască SUA pentru eşecul acestuia.
În rândul congresmenilor americani, dezbaterea s-a divizat dîn funcţie de culoarea politică. Republicanii, apărându-şi majorităţile din Congres şi urmărind să ajungă la Casa Albă cu ocazia alegerilor din 2016, au denunţat acordul în termeni apocaliptici, în timp ce majoritatea democraţilor s-au grăbit să sară în apărarea preşedintelui.
Săptămâna viitoare, Donald Trump şi senatorul Ted Cruz, ambii candidaţi prezidenţiali, vor participa la un miting în faţa Capitoliului pentru a protesta împotriva acordului, întrucât congresmanii se vor întoarce dintr-o vacanţă de 5 săptămâni pentru a începe dezbaterea acordului. Câţiva candidaţi prezidenţiali republicani au declarat miercuri că vor suspenda acordul dacă vor fi aleşi.
În Camera Reprezentanţilor, rezoluţia de respingere a acordului va fi adoptată cu o marjă largă atunci când va fi supusă votului săptămâna viitoare. Dar, într-o scrisoare adresată miercuri colegilor democraţi, Nancy Pelosi, liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, a declarat că trebuie să susţină veto-ul lui Obama.
Susţinătorii acordului urmăresc să obţină o victorie şi mai mare în Senat. Dacă reuşesc să adune 41 de voturi în favoarea acordului, vor reuşi să blocheze orice rezoluţie de respingere a acestuia. Ei mai au nevoie de 7 din cei 10 democraţi încă nedeclaraţi pentru a susţine acordul, deşi câţiva din acest grup ar putea trece în tabăra opoziţiei.
Indiferent de situaţie, Obama a declanşat o opoziţie imediată şi intensă din partea republicanilor, la scurt timp după ce a fost semnat acordul pe 14 iulie între Iran, SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China. Milioane de dolari au fost cheltuiţi pentru activităţi de lobby împotriva acordului. În plus, sondajele au înregistrat o neîncredere publică semnificativă faţă de acest acord.
Dar în ciuda acestui scepticism, nu s-a putut mobiliza o suficientă opoziţie în rândul democraţilor care să ameninţe acordul.
Deoarece administraţia Obama nu a considerat acordul drept un tratat, ratificarea acestuia nu depinde de două treimi din numărul legiuitorilor din Senat. În schimb, republicanii şi democraţii au stabilit un proces care, în esenţă, permite acordului să fie valid chiar şi cu o treime din congresmenii uneia dintre cele două camere. În plus, va fi necesară o majoritate de două treimi din ambele camere pentru a anula un veto prezidenţial pe care Obama îl va folosi în cazul adoptării unei rezoluţii de respingere a acordului.
Doar doi senatori democraţi, Chuck Schumer din New York şi Robert Menendez din New Jersey, şi-au anunţat până acum opoziţia faţă de acordul nuclear cu Iranul.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.