Rusia trimite 6 interceptori MiG-31 în Damasc pentru a salva regimul lui Assad

Interceptorul rusesc MiG-31 Foxhound.
Interceptorul rusesc MiG-31 Foxhound. (Captură Foto)

Şase interceptori ruseşti MiG-31 Foxhound au aterizat marţi la baza aeriană siriană Mezze, situată pe aeroportul internaţional din Damasc, dezvăluie surse militare şi informaţionale ale website-ului debkafile. Avioanele de luptă au fost urmate la scurt timp de un avion militar de transport An-124 Condor, care a livrat 1.000 de rachete ghidate antitanc de generaţia a treia Kornet-9M133.

Transportul rusesc de arme avansate va susţine armata regimului lui Bashar al-Assad timp de câteva zile. Acest transport arată clar intenţia Moscovei de a-şi menţine suportul pentru conducătorul sirian şi de a contracara, prin mijloace militare dacă este necesar, orice planuri diplomatice secrete iraniene privind încetarea războiului sirian şi înlăturarea regimului Assad.

Sursele israeliene raportează că decizia de a trimite Siriei avioane de luptă şi rachete avansate nu ar fi putut să fie luată decât la vârf, adică de către preşedintele rus Vladimir Putin. Decizia Kremlinului a luat în vizor cele mai recente mişcări făcute de SUA, Turcia, Iran şi Arabia Saudită pentru încheirea războiului sirian. Fiecare formulă pe care au găsit-o cele patru state include retragerea lui Assad, fie pe etape fie dintr-o dată.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a înştiinţat pe ministrul saudit de externe Adel Al-Jubair în 11 august că Moscova va lua măsuri în cazul oricărei schimbări a poziţiei lui Assad în Damasc. Avioanele MiG care au aterizat marţi în Damasc nu reprezintă doar un sprijin pentru regimul sirian ci şi o operaţiune de salvare.

Mesajul către Washington şi Ankara este acela că Moscova se va opune fiecărui plan american şi turcesc de a crea deasupra Siriei o zonă interzisă zborului sau de a interveni direct în conflictul sirian.

Ruşii au trimis exact şase interceptori MiG ca răspuns la cele şase avioane de luptă F-16 pe care americanii le-au desfăşurat în 9 august la baza aeriană Incerlik din Turcia.

Aşadar, dacă preşedintele Barack Obama decide să trimite mai multe avioane americane la baza turcească, s-ar putea aştepta ca omologul său rus să ia măsuri similare pentru Damasc.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.