Lavrov: Sancţiunile americane anti-Iran nu vor opri vânzarea sistemului S-300 către Teheran

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că, în privinţa vânzării sistemului de rachete S-300 de producţie rusească către Republica Islamică, Moscovei nu îi pasă de sancţiunile unilaterale ale Statelor Unite împotriva Iranului.

“Nu ne interesează sancţiunile”, a declarat Lavrov jurnaliştilor în oraşul port Sevastopol din Crimeea, subliniind faptul că Moscova îşi respectă propriile angajamente internaţionale.

“Mai presus de toate, cu privire la sancţiuni, aceasta este decizia Consiliului de Securitate al ONU. Toate celelalte restricţii unilaterale, impuse prin ocolirea Consiliului de Securitate şi care reprezintă o încălcare a normelor generale ale legii internaţionale, nu ne interesează”, a declarat el.

Remarcile lui Lavrov au avut loc la o zi după ce John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că Washingtonul este îngrijorat în legătură cu livrarea sistemului de apărare aeriană către Teheran, în ciuda faptului că această mişcare nu încalcă niciuna dintre rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Kirby a declarat că Washingtonul are nevoie de mai multe detalii asupra acestei vânzări pentru a verifica dacă se conformează cu măsurile americane împotriva Iranului.

Săptămâna trecută, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că preşedintele Vladimir Putin s-a decis în privinţa posibilei livrări a sistemului S-300 către Teheran, subliniind că este vorba doar de o chestiune bilaterală şi că nu este nevoie de participarea unei a treia ţări.

Miercuri, viceministrul rus de externe Mihail Bogdanov a declarat agenţiei de ştiri RIA Novosti că Moscova şi Teheranul au ajuns la un acord asupra livrării sistemului S-300.

Ministrul iranian al Apărării, generalul de brigadă Hossein Dehqan, a anunţat de asemenea marţi că o delegaţie de oficiali iranieni va călători la Moscova săptămâna viitoare pentru a semna un nou contract în privinţa achiziţionării noilor arme.

Rusia a anulat un contract pentru livrarea sistemelor S-300 către Iran în 2010 sub presiunea Occidentului, dar preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat în luna aprilie acea interdicţie autoimpusă după semnarea unui acord-cadru între Iran şi puterile mondiale.

S-300 a fost folosit pentru prima dată în timpul Războiului Rece în 1979, şi poate lua în vizor mai multe avioane de luptă şi rachete balistice aflate la o distanţă de până la 300 km.

Dehghan a mai declarat că Iranul negociază cu Rusia cumpărarea unor avioane de luptă pentru a-şi moderniza flota aeriană învechită, formată în principal din aparate americane pentru care nu poate obţine piese de schimb sau upgrade-uri datorită ostilităţii îndelungate dintre cele două ţări.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.