China şi Rusia doresc să cimenteze parteneriatul militar

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

China şi Rusia vor încerca să îşi cimenteze legăturile militare atunci când preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Moscova în această săptămână, extinzând astfel parteneriatul strategic dintre cele două puteri, pentru a forma o alianţă concretă, susţine Business Insider.

Mişcarea va consolida frontul unit al celor două state, în contextul în care Statele Unite şi Japonia continuă să îşi întărească şi ele cooperarea.

Xi va sosi la Moscova vineri pentru o vizită de 3 zile, după o oprire în Kazahstan. Printre acordurile care se preconizează se numără cele asupra livrărilor de gaz natural rusesc către China, privind aviaţia şi iniţiativa “One Belt, One Road” – un plan al Beijing-ului de a extinde legăturile economice şi de infrastructură între Asia şi Europa.

Dar elementul esenţial al vizitei va fi reprezentat de parada militară de la Moscova, organizată cu ocazia a 70 de ani de la aniversarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, şi de discuţiile privind cooperarea militară sino-rusă.

Cele două naţiuni vor desfăşura un exerciţiu naval comun în Marea Mediterană în această lună şi vor fi implicate în total 9 nave, incluzând navele chineze aflate în misiuni de patrulare împotriva pirateriei lângă coasta somaleză.

Deşi organizatorii exerciţiului au declarat că acesta nu este îndreptat spre nicio o altă a treia ţară, analiştii consideră că exerciţiul militar şi acordurile dintre Rusia şi China sunt un semnal pentru întreaga lume că cele două state creează o alianţă concretă, conform Business Insider.

Generalul pensionat Xu Guangyu din Beijing a declarat că Rusia şi China nu doresc să formeze doar o alianţă militară. Cele două state îşi dezvoltă parteneriatul strategic, care acoperă probleme politice, economice, de securitate şi diplomatice.

“Acordurile de arme ale Chinei cu Rusia şi exerciţiul lor naval comun din Mediterană indică faptul că cele două ţări iau măsuri reale pentru implementarea unui astfel de parteneriat strategic general, iar statele vestice ar trebui să se obişnuiască cu această cooperare militară intensivă”, a declarat Xu.

Anatoli Isaikin, directorul executiv al Rosoboronexport, a confirmat luna trecută că Beijing-ul a fost de acord să cumpere sistemul de apărare antiaeriană S-400 produs de Rusia.

În timp ce Rusia are nevoie de fonduri străine datorită sancţiunilor impuse de Occident împotriva sa ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană, China speră la rândul ei să achiziţioneze cele mai noi arme pentru a-şi consolida poziţia de putere mondială, a declarat Ni Lexiong, un comentator militar din Shanghai.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe