Mesajul paradei militare din Beijing: Xi Jinping deţine controlul asupra armatei
focus
alte articole
Partidul Comunist Chinez a organizat în 3 septembrie una dintre cele mai mari parade militare de până acum: peste 10.000 de soldaţi, 27 formaţiuni de tancuri şi vehicule blindate, 10 formaţiuni de avioane de luptă şi un spectacol de prezentare a celor mai noi arme chinezeşti. Înainte de desfăşurarea paradei, evenimentul a amplificat tensiunea în zonă.
La suprafaţă, obiectivul paradei a fost marcarea celei de-a 70-a aniversări de la înfrângerea Japoniei de către China în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Dar analiştii politicii chinezi susţin că există o explicaţie mult mai convingătoare pentru acest eveniment şi că aceasta nu implică inamicii externi.
În loc să marcheze înfrângerea Japoniei cu 70 de ani în urmă, această paradă exagerată poate fi înţeleasă, în cel mai bun caz, ca o ocazie a liderului de Partid Xi Jinping de a demonstra rivalilor săi din PCC că acum deţine autoritatea deplină asupra armatei – ultima nestemată din coroana unui lider comunist chinez. De altfel, fostul dictator chinez Mao Zedong a declarat că puterea creşte din ţeava unei arme.
“Cât timp controlează armata, el [Xi] controlează totul”, susţine Cheng Xiaonong, un intelectual independent şi specializat în economia şi politica chineză care locuieşte în New Jersey, SUA.
“Scopul principal al spectacolului este acela de a arăta că Xi Jinping doreşte să îşi declare controlul absolut”, a susţinut Cheng într-un interviu telefonic.
O ocazia neobişnuită
Aproape toată lumea este de acord că evenimentul este unic: astfel de parade militare la scară mare au avut loc la fiecare 10 ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Fiecare fost lider de Partid a organizat un astfel de eveniment: Mao Zedong, Deng Xiaoping, Jiang Zemin şi Hu Jintao.
În mod tipic, la un astfel de eveniment, liderul observă impasibil procesiunea de trupe sincronizate de pe platforma din Piaţa Tiananmen, ţine un discurs adresat soldaţilor şi maselor de oameni şi apoi merge într-o maşină mare neagră pentru a inspecta trupele. Mulţi comentatori şi internauţi chinezi au atras deja atenţia şi au batjocorit ceea ce consideră a fi caracterul fascist şi anacronic al exerciţiului.
Dar conform programului obişnuit, Xi Jinping ar fi trebuit să aştepte până în anul 2019, când are loc cea de-a 70-a aniversare a RPC, pentru a prezenta o astfel de paradă.
Însă, PCC a declarat ziua de 3 septembrie drept o nouă sărbătoare naţională şi a pus la cale acest spectacol impresionant care etalează măreţia militară chineză.
O astfel de iniţiativă nu ar fi trecut, în niciun caz, de Comisia Militară Centrală, organul de Partid care controlează forţele armate, dacă Xi Jinping nu ar fi deţinut deja controlul suprem, conform lui Chen Pokong, un autor care a scris cărţi despre cultura politică chineză.
“Dacă ar fi fost Hu Jintao, vicepreşedintele Comisiei s-ar fi aflat sub controlul lui Jiang Zemin” şi Hu nu ar fi fost capabil să pună la cale o astfel de “cascadorie”, a declarat Chen.
De când a preluat conducerea la sfârşitul anului 2012, Xi Jinping a început o campanie de epurare în Partid, sub stindardul luptei anti-corupţie, care ţinteşte exact înlăturarea din funcţiile cheie ale Partidului, a celor care fac parte din aripa durilor corupţi din Partid - aşa numita "Bandă din Shanghai", strânsă în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin. Acestei campanii i-au căzut victime oficiali cu nume grele, în frunte cu fostul şef al Comitetului Politic şi Legislativ, Zhou Yongkang, care avea în subordinea sa Ministerul Securităţii, sistemul Judiciar şi cel al Penitenciarelor, lagărele de muncă şi multe altele. Printre oficialii de rang înalt ai PCC vizaţi de campania anti-corupţie au fost şi doi foşti vicepreşedinţi ai Comisiei Militare Centrale, Xu Caihou şi Guo Boxiong, ambii fiind cunoscuţi ca susţinători fideli ai lui Jiang Zemin.
“Această paradă nu este un eveniment de rutină. Este o surpriză, este neobişnuită”, a declarat Chen. “Se înţelege clar [din acest eveniment] că Xi controlează acum armata.”
Loialitatea faţă de lider
Mai mulţi analişti au scos în evidenţă un articol publicat în Cotidianul Poporului, susţinând că acesta descrie într-un mod foarte complex logica politică a paradei din Beijing.
Wang Jian, comandantul adjunct al paradei militare, a scris că o astfel de paradă “este un jurământ de loialitate. Soldaţii şi ofiţerii celor Trei Forţe Armate jură că vor fi loiali şi îşi arată sprijinul ferm faţă de conducerea de Partid şi preşedintele Xi.”
Acest aspect a fost aranjat cu atenţie de Xi, astfel încât în paradă să existe o formaţiune compusă din generali care mărşăluiesc în Piaţa Tiananmen şi trec pe lângă Xi. “Ei trebuie să mărşăluiască, să îşi întoarcă capul şi să stabilească un contact vizual, să salute şi să-i dea onorul lui Xi Jinping”, a declarat Chen Pokong. “Acest lucru arată că el este la un nivel superior iar ei la un nivel inferior şi că i se supun.”
Totodată, toate acestea au rolul de a-i intimida pe oponenţii politici ai lui Xi Jinping, a declarat într-un interviu telefonic Wang Juntao, un proeminent dizident şi intelectual chinez. “Xi Jinping trebuie pur si simplu să deţină controlul asupra armatei şi [apoi] celelalte facţiuni din Partid vor fi speriate.”
Această paradă are loc la scurt timp după alte acţiuni îndreptate împotriva lui Jiang Zemin. Aceste mişcări includ un articol publicat în Cotidianul Poporului, al cărui ţintă se crede că este Jiang şi care cere foştilor oficiali să nu se amestece în politică. Dar mai semnificativ este faptul că a fost înlăturată o piatră pe care era inscripţionat numelui lui Jiang Zemin din faţa Şcolii Centrale de Partid. (Oficialii şcolii au declarat ulterior că piatra a fost mutată în interiorul campusului, dar nu au fost oferite fotografii care să dovedească acest lucru).
Una dintre cele mai mari necunoscute înainte de paradă a fost aceea dacă Jiang Zemin va fi prezent la eveniment. Redactorii ediţiei chineze a ziarului Epoch Times au relatat că, potrivit surselor lor, Jiang a făcut o astfel de cerere dar că, ţinând cont de tensiunile politice actuale, nu era clar care va fi rezultatul final.
În cele din urmă, Jiang a apărut alături de Xi în timpul paradei, pe platforma ridicată în Tiananmen. În plus, Xi şi Jiang au fost observaţi discutând în anumite momente. Scena aduce aminte de interacţiunile liderilor comunişti Li Peng şi Zhao Ziyang în 1989, înainte de masacrul din Piaţa Tiananmen şi de curăţarea Partidului, când oficialii de rang înalt au depus mari eforturi pentru a-şi ascunde rivalitatea.
Dar rămâne neclar ce înseamnă apariţia lui Jiang la paradă. “Xi Jinping a mutat piatra cu inscripţia lui Jiang, a publicat un editorial în Cotidianul Poporului”, a declarat Chen Pokong. “Dacă îl lasă pe Jiang Zemin să apară [la paradă], atunci este posibil ca toate aceste lucruri să fi fost făcute în zadar.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.