Acord ridicol: ONU va permite Iranului să îşi folosească propriii experţi pentru a inspecta complexul Parchin


Imagine din satelit a centralei nucleare iraniene Parchin.
Imagine din satelit a centralei nucleare iraniene Parchin. (Internet Photo)

O aparentă versiune provizorie a unuia dintre acordurile laterale secrete ce au fost încheiate ca anexe ale acordului nuclear final iranian indică faptul că i se va permite Teheranului să îşi folosească propriii experţi pentru a inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare, conform Washington Free Beacon.

Associated Press a obţinut documentul respectiv, pe care un oficial anonim l-a descris ca fiind o versiune provizorie a unui acord semnat între Iran şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) şi care nu diferă cu mult de versiunea finală. AIEA este o agenţie ONU care, în acest caz, trebuie să se asigure că Teheranul respectă prevederile acordului nuclear.

Acordurile secrete dintre Iran şi AIEA – cel puţin două de care se ştie – au de a face în mod specific cu inspectarea complexului militar iranian Parchin precum şi cu gradul în care Teheranul trebuie să recunoască diverse detalii ale presupusului său program de arme nucleare.

În ciuda apelurilor repetate din partea legiuitorilor, preşedintele Barack Obama a refuzat să ofere Congresului detalii privind acordurile secrete.

Conform AP, orice ţară membră AIEA trebuie să ofere agenţiei anumite informaţii privind programul său nuclear. Unor ţări nu li se cere altceva decât să prezinte o evidenţă anuală a materialelor nucleare pe care le posedă. Dar alte naţiuni – precum Iranul – care sunt suspectate de o posibilă proliferare nucleară sunt intens monitorizate şi pot fi supuse unor inspecţii complexe.

Dar acordul cu Iranul deviază de la procedurile normale de inspecţie, în esenţă AIEA cedând autoritatea sa investigativă în mâinile Iranului. Acest acord permite Teheranului să îşi folosească proprii experţi şi propriile echipamente pentru a căuta dovezi privind activităţi pe care le-a negat în mod constant – şi anume, dezvoltarea de arme nucleare.

Documentul sugerează că oficialii AIEA doar vor monitoriza experţii iranieni în timp ce aceştia inspectează complexul Parchin şi furnizează agenţiei ONU fotografii şi înregistrări video realizate numai în zonele pe care Iranul nu le consideră interzise, datorită implicaţiilor militare.

Tehnicienii iranieni vor efectua de asemenea o analiză a activităţii de producere de arme, care este limitată la doar şapte sectoare în interiorul complexului militar.

În ciuda unor critici dure, administraţia Obama a negat faptul că acordul nuclear a fost constituit pe încrederea în iranieni.

Mai mulţi legiuitori republicani au tras un semnal de alarmă privind acordurile secrete încheiate între Teheran şi AIEA, acuzându-l pe Obama că încalcă legea atunci când blochează accesul Congresului la detaliile acelor acorduri laterale.

Înainte de semnarea acordului nuclear final iranian la Viena, Obama a semnat Iran Nuclear Agreement Review Act, care cere legiuitorilor din Congresul SUA să evalueze toate documentele acordului nuclear – în special acele documente semnate “separat”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe