SUA reclamă modificările Codului Penal din România la OSCE
alte articole
Ambasadorul american din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Daniel Baer, şi-a exprimat îngrijorarea, într-o scrisoare către statele membre ale organizaţiei, cu privire la modificarea Codului Penal din România.
"Statele Unite sunt preocupate de recenta aprobare de către Parlamentul român a unor propuneri de amendamente la Codul Penal, prin care care aleşii vor capata imunitate în faţa anchetelor pentru corupţie şi investigaţiilor privind conflictul de interese", potrivit unei scrisorii citate de romanialibera.ro.
Ambasadorul american a declarat: "Cu aproape un sfert de secol în urmă, România a acţionat rapid, devenind o democraţie modernă, integrată în comunitatea euro-atlantică. România a înregistrat un remarcabil progres, ceea ce face ca introducerea noi legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare".
"Observăm că aceste amendamente au fost trecute fără consultări publice şi dezbateri, şi fără a oferi autorităţilor judiciare ori societăţii civile posibilitatea să intervină. Dacă vor fi promulgate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi domnia legii, îngreunând anchetele privind corupţia conduse de Direcţia Naţională Anticorupţie şi alte autorităţi. Facem un apel către Parlamentul României şi celelalte instituţii guvernamentale să reconsidere această măsură şi să se asigure că legislaţia română respectă angajamentele ţării către OSCE privind domnia legii şi buna guvernare", a scris Daniel Baer Consiliului Permanent al OSCE.
Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări aduse Codului Penal care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.
Raportul privind modificările ce urmează a fi aduse Codului Penal, a fost adoptat luni seară fără a fi dezbătut în plen, fiind supus direct votului final.
Ambasada SUA la Bucureşti a declarat recent în cadrului unui comunicat de presă că "amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse. Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească".